До края на март се очаква Министерството на здравеопазването (МЗ)

...
До края на март се очаква Министерството на здравеопазването (МЗ)
Коментари Харесай

И министри могат да бъдат обвинени за нарушенията в болниците

До края на март се чака Министерството на здравеопазването (МЗ) да изпрати спомагателни материали за финансовото положение на няколко лечебни заведения в страната . Ако се съберат доказателства за това, че високо сложени длъжностни лица, в това число министри или зам.-министри, които са дали позволение за практикуване на медицински действия в нарушаване на Закона, ще бъдат упрекнати по заведените каузи от Софийска градска прокуратура. Това сподели пред публицисти в Бургас Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор на Р България Сотир Цацаров.

По думите ѝ под прицела на Прокуратурата са дейностите на лица, вследствие на които УМБАЛ-Бургас, както и още няколко на територията на страната, са доведени до извънредно тежко финансово положение. Става въпрос за занемареност.

„ Така сме почнали следствията. По този метод основният прокурор е разпоредил следствието да се управлява от Софийска градска прокуратура. Събират се и към този миг доказателства и за болничното заведение в Бургас, и за останалите лечебни заведения в страната. Очакваме до края на този месец Министерството на здравеопазването да ни изпрати спомагателни материали за всички останали болнични заведения в страната. Разпитват се очевидци, ще бъдат назначени и експертизи. Предмет на следствията са освен умишлени или неумишлени дейности за занемареност, само че и съзнателно и умишлено подписване на очевидно неизгодни контракти. Ако се съберат доказателства за това, че високо сложени длъжностни лица, в това число министри или зам.-министри, които са дали позволение за практикуване на медицински действия в нарушаване на Закона, ще бъдат упрекнати по заведените каузи от Софийска градска прокуратура “, сподели още Арнаудова.

Тя напомни, че началото на инкриминирания интервал е от декември 2010 година. По думите ѝ първите индикации за органите на Прокуратура за осъществявани закононарушения в лечебните заведения са митингите във врачанската болница. След това основният прокурор се е самосезирал, съобщи Фокус.

„ Много бързо се откри, че в болничното заведение действително работи неразрешеният от 2010 година модел на болница в болничното заведение “, добави Арнаудова. По думите ѝ основният прокурор е разпоредил осъществяването на инспекция на всички такива подписани контракти, които са над 326 контракта в страната. Била е предоставена е и инспекция на Министерство на здравеопазването. Окончателните резултати ще са ясни в края на март.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР