До края на март над 2 млн. възрастни хора у

...
До края на март над 2 млн. възрастни хора у
Коментари Харесай

Кабинетът одобри промените в КСО за втората пенсия |

До края на март над 2 млн. възрастни хора у нас ще получават като добавка 50 лева към пенсиите си.

" За това сме отделили 318 млн. лева От 1 януари минималната пенсия става 300 лева, а от 1 юли всички останали пенсии се покачват с 5%. Поредният ни изпълнен ангажимент на фона на тежката рецесия. През април месец 392 000 души, които имат ниски пенсии, ще получат добавки в размер на 120 лева за хранителни артикули. Това коства на бюджета 47,4 млн. лева ",  заяви министър-председателят Бойко Борисов в обществените мрежи.

" Tрябва да се погрижим и за тези наши съграждани, които са най-уязвими и имат потребност от поддръжка, с цел да изкарат по-леко зимата. Ето за какво взехме решение 12 млн. лева през 2021 година да отидат за 50 000 души, които ще получават топъл обяд до края на април. Това е с 20 000 повече от тази година ", написа още той.

На днешното си съвещание държавното управление утвърди промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с които се контролира етапа на погашение от втория пенсионен дирек.

„ Това е извънредно значимо за 17 000 дами, които следва да се пенсионират през септември 2021 година и още към 200 000 души в идващите години “, рапортува министърът на труда и обществената политика Деница Сачева на премиера Борисов.

Министър Сачева посочи, че се залага през универсалните пенсионни фондове да има 3 типа пенсионни артикули - пожизнена пенсия за напреднала възраст, разсрочено заплащане на средствата по самостоятелната партида и еднократно погашение на средствата по самостоятелна партида, когато размерът на средствата е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст.

Регламентират се главните правила за разпределяне, погашение, преизчисляване и актуализиране на пенсиите, както и правата на наследниците на обезпечените лица и на пенсионерите от универсалните пенсионни фондове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР