До края на март да бъдат предложени нови текстове в

...
До края на март да бъдат предложени нови текстове в
Коментари Харесай

Променят спешно текстове в закона за неизбежната самоотбрана

До края на март да бъдат препоръчани нови текстове в Наказателен кодекс, които да уреждат статута на неизбежната самозащита. Това е наредил министър председателят Бойко Борисов на министрите на правораздаването Цецка Цачева и на вътрешните работи Валентин Радев. Поводът е казусът с доктор Димитров от Пловдив. Ще бъдат изслушани мненията на съдии, юристи, НПО-та, сподели Цачева след съвещанието на кабинета.

Беше ни предоставено от премиера Борисов да се премисли нуждата от прецизиране на текстовете за неизбежната защита, като се откри най-хубавия метод за отбрана на живота и имуществото на жителите, без това да накърни други всеобщи правила и правила. Уточнихме се, че след допитване със съдии, юристи, прокурори, представители на неправителствени и цивилен организации, работна група да предложи съответните промени на член 12 от Наказателния кодекс. Считам, че е реалистично до края на месец март да имаме подготвени текстове, които да предложим на необятно публично разискване, посочи Цачева.

Ще се преценя и дали има нужда от напълно нов Наказателен кодекс, като продължение на промяната в правосъдната система, добави тя. Как тъкмо ще бъде изменени текстовете, ще стане ясно след разисквания, които ще бъдат извършени в незабавен порядък. Активността на жителите през последните дни ни сподели, че е пристигнало е време да се премислят част от наредбите на Наказателния кодекс, като се държи салдото и се прави сметка да не се отива от едната прекаленост в другата и назад, добави правосъдният министър.

Винаги, когато има подобен сходен случай, неизбежно се слага въпросът за неизбежната защита, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Всички станахме очевидци на желанието на жителите нещо да се промени. Това е работа на най-подготвените сред нас, които да уточняват текстовете. Защо да се уточняват текстовете – тъй като може би нещо се е трансформирало. Предложенията ще бъдат импортирани в Народното събрание и в случай че би трябвало, ще има промени в Наказателния кодекс, уточни вътрешният министър.

Валентин Радев изясни, че Министерство на вътрешните работи не е давало информация по случая в Пловдив, тъй като е изчакало да изтече 72-часовата мярка, наложена на доктор Димитров, както и да бъде осъществено следствие по случая и обстоятелствата да бъдат изяснени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР