До края на годината във фабриката ще започне и асемблирането

...
До края на годината във фабриката ще започне и асемблирането
Коментари Харесай

Заводът на Latecoere край Пловдив вече работи за Airbus

До края на годината във фабриката ще стартира и асемблирането на порти, а следващата година – на самолетни носове

© Надежда Чипева Още по тематиката
Заводът на Latecoere позволи арбитражния спор на България с Airbus

С инвестицията на колегата му край Пловдив френският колос извършва офсетните си задължения от 2005 година
27 май 2018
Пловдив със цех на борда

Френската група Latecoere ще влага 15 млн. евро в нов цех за съставни елементи за самолетостроителната промишленост
6 окт 2017
След половин година: Френски самолетни елементи за Airbus от Пловдив

Latecoere ще влага в българския си цех 15 млн. евро за три години
27 сеп 2017 Заводът на френската група Latecoere край Пловдив, чието създаване стартира преди по-малко от година, към този момент създава съставни елементи, които се вграждат в самолетите на Airbus. В момента предприятието прави електрически шкафове за авиационния колос, а до края на годината ще стартира и асемблирането на порти. Трети артикул – самолетни носове, ще влезе в произвеждане следващата година, когато ще бъде удвоена и сегашната повърхност на фабриката. Общата инвестиция ще доближи 15 млн. евро.

Проектът

Френската група приготвя плана си край Пловдив от към две години, когато записва локално сдружение – " Латекоер България ". Официално инвестицията беше оповестена предишния септември, а тази пролет предприятието стартира тестово произвеждане. До началото на действителната работа обаче мина известно време, защото в самолетната промишленост има комплицирани сертификационни процедури.

Предприятието е ситуирано на повърхност към 5 хиляди кв. м, влючително административните пространства. До края на идната година ще бъде построено още едно хале, с което общата повърхност на завода ще доближи 9 хиляди кв. м. " Латекоер " на процедура разполага с значителен имот в " Тракия икономическа зона " – близо 40 дка, само че на този стадий няма проекти за в допълнение строителство.

Единствен клиент - Airbus

Новият цех ще работи напълно за Airbus. Там към този момент се създават електрически шафове за моделите A350 и A380, а в подготовка е построяването на линия за такива шкафове и за военния транспортен аероплан A400M.

До края на годината ще стартира асемблиране на порти за A320. Дотогава в компанията се чака да работят към 150 души (в момента заети са 120). През 2019 година в новото хале ще стартира произвеждане и на трети тип артикул – металната част на носовете на А350.

Освен максимален клиент Airbus на процедура е и основната причина Latecoere да избере Българя за новия си цех. Обяснението е, че с инвестицията се признават офсетните задължения на самолетния колос, поради които дълги години се водеха арбитражни разногласия с българското държавно управление. През май тази година обаче двете страни реализираха съглашение.

Инвеститорът

Latecoere е основана преди 100 години във Франция като производител на самолети, а по-късно се преориентира към съставените елементи за авиоиндустрията. Днес е най-големият производител в света на порти за самолети, както и водеща компания при авиационните шкафове. Групата е снабдител първи сан за международни самолетостроителни компании като Airbus (на която се дължат към 50% от оборота й), Boeing, Embraer, Bombardier, Dassault и други Годишният й оборот за 2017 година е 652.5 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР