До края на годината София ще има електронен регистър за

...
До края на годината София ще има електронен регистър за
Коментари Харесай

Вкарват в регистър зелените площи в София

До края на годината София ще има електронен указател за зелената система в града. Това излиза наяве от изследване на самодейността „ Визия за София “ за опциите за реализация на зелените коридори в столицата.

В регистъра ще се събира настояща информация за поддръжката на градините в центъра, междублоковите пространства, детските площадки и гробищните паркове. Ще може да се осведомяваме и за видовото многообразие на растителността в тях, нейното положение, осъществените действия по поддържане и изразходвания бюджет.

От проучването излиза наяве, че „ зелените клинове “ на столицата, които свързват другите зелени територии в града с планините към него, заемат повърхност от към 6800 декара. Според резултатите от разбора тези площи са ситуирани от центъра на града до планините на юг от София. Обобщените данни за собствеността на всички изследвани територии демонстрират, че почти 39% са с общинска благосъстоятелност. 36% от тези площи са в частни парцели, 19% - с държавна благосъстоятелност, а 6% с друга или неразбираема благосъстоятелност. „ Фактът, че 1/3 от зелените площи на столицата не са налични до жителите и гостите на града обуславя потребността от търсене на гъвкави решения и сюжети за сполучливо осъществяване и поддържане на зелените коридори в града “, акцентират от „ Визия за София “. За по-голямата досегаемост до зелените пространства специалистите оферират общината да придобие част от тях. Като опция от „ Визия за София “ показват и опцията кметството да обезпечава и поддръжка на частниците на поддържат зеленината. „ Пред Столичната община стои задачата да бъде открит салдото сред построяването на зелените клинове и компенсиране на притежателите на земи в териториите, планувани за това. За опазване и развиване на зелените клинове би трябвало да бъдат търсени нови финансови и градоустройствени механизми “, изясняват от самодейността.

От „ Визия за София “ са изследвали и биологичното многообразие на територията на Столичната община. Според разнообразни източници, изследвания и литературни данни в зоните са разпознати 1195 типа животни и растения и 47 вида естествени местообитания, означават оттова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР