До края на годината служебното правителство ще представи мерки за

...
До края на годината служебното правителство ще представи мерки за
Коментари Харесай

Стоянов: Служебното правителство планира отстъпки за обществения транспорт

До края на годината служебното държавно управление ще показа ограничения за отстъпки за публичния превоз и БДЖ, които би трябвало да заменят отстъпка от 25 ст. на литър гориво. Това стана известно от думите на служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в предаването „ Събуди се “ на „ Нова телевизия “. 

В момента работим върху спомагателни ограничения. Както знаете, постигнахме съглашение с „ Лукойл “ да реалокират икономическата си активност в България. Още тази година чакаме те да внесат предплатен налог от 100 млн. лв., по регламента за лишаване на свръхпечалбите. И към този момент, не с пари от бюджета, а с пари от свръхпечалбата на „ Лукойл “ да финансираме ограничения, които да не връщат назад пари непосредствено в бюджета на „ Лукойл “, както е с мярката от 25 ст., а в противен случай – да се финансират публичен превоз и да има подоходен аршин, изясни Стоянов.

Той разяснява, че сега мярката за отстъпка от цените на горивата е за всички, без значение от приходите им. Икономическият министър уточни, че се разисква новите обезщетения да са за хора с приходи до 1000 лева на месец. Според него мярката за обезщетения на горивата е била планувана по доста неприятен метод. В момента, в който тази отстъпка е призната, цените са се вдигнали с 30 ст. В момента, цените, на база работата на служебното държавно управление и договарянията с „ Лукойл “, са с към 60 ст. по-ниски от пика през лятото, когато беше призната тази отстъпка, уточни Стоянов. Той изясни, че има опасност от Европейската комисия за наказателна процедура против България, защото са постъпили недоволства от румънски жители, че мярката е дискриминационна.

Никола Стоянов съобщи, че Министерството на стопанската система твърдо поддържа концепцията за обезщетения за цените на природния газ и електрическата енергия , само че това решение би трябвало да се вземе от депутатите. Работата на държавното управление е да се опита да държи цените в оптималната степен търпими. Истината е, че даже с това нарастване през януари, цената на газа ще е една от най-ниските в целия Европейския съюз, уточни той.

Ток сподели още, че са обезпечени количествата природен газ за зимата. Преди два месеца и половина въпросът беше ще има ли газ тази зима. Нямаше слотове, на които танкери да бъдат разтоварени. Сега към този момент наличността на газ е обезпечена, добави той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР