До края на годината ще се проведат три симулации на

...
До края на годината ще се проведат три симулации на
Коментари Харесай

Камелия Нейкова, ЦИК: Трябва да внимаваме преди електронното гласуване

До края на годината ще се проведат три симулации на електронното гласоподаване, както планува законът. Въпреки това, не трябва де с бърза с въвеждането му, преди да се проучват всичките му плюсове и минуси. Това съобщи в студиото на „ Денят стартира “ представителят на ЦИК Камелия Нейкова.

На 12 декември ще се организира първата от трите симулации на електронно гласоподаване.

Говорителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова акцентира, че не би трябвало да се бърза с въвеждането на електронното гласоподаване, преди да се преценяват всичките му плюсове и минуси. Целта е българските жители да могат да гласоподават електронно за изборите за евродепутати през 2019 година
Камелия Нейкова, представител на ЦИК: През 2018 ще се организира пробно отдалечено електронно гласоподаване в регион, определен от ЦИК. Трябва да се организира в три поредни избори и след разбор на опита, откакто се подсигурява сигурността и гражданския надзор над електронното гласоподаване, то ще се вкара за изборите за евродепутати.
Тя акцентира, че електронното гласоподаване има проблеми, поради което ще се организира опит с разнообразни системи за гласоподаване.
Камелия Нейкова, представител на ЦИК: Целим да покажем положителните страни на електронното гласоподаване, само че и да покажем проблемите.

Нейкова акцентира, че електронното гласоподаване няма да спре наложително пазаруването на гласове и следения избор.
Камелия Нейкова, представител на ЦИК: Дали гласуването ще е електронно, машинно или обичайно, тези въпроси подлежат на друго решение.

Според Нейкова законово обвързване на ЦИК е да вкара електронното гласоподаване, само че ще направи нужните оферти на законодателя, откакто се извършат всички симулации и разбори. Тя добави, че в бюджета за идната година не са планувани средства за закупуването на машини за машинно гласоподаване, тъй като не са планувани постоянни избори. Въпреки това, в случай че се наложи, ще бъдат отпуснати средства, с цел да станат машините за гласоподаване благосъстоятелност на страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР