До края на годината ще се открият процедурите за всички

...
До края на годината ще се открият процедурите за всички
Коментари Харесай

Процедурите за големите проекти на НКЖИ ще бъдат отворени до края на 2018 г.

До края на годината ще се открият процедурите за всички огромни планове на Националната компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ), заяви Мария Чакърова, шеф „ Стратегическо развиване и капиталови планове “ в компанията, пред БНР.

Става въпрос за два огромни плана по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ и за четири други по Механизма за обвързвана Европа. Последните четири са на обща стойност над 1 милиард лв.. Те са по направлението сръбска граница - турска граница и от Пловдив до Бургас.

Според сложността и броя на офертите реализатори ще се избират в интервал сред три и четири месеца. „ В взаимозависимост от спецификата на публичните поръчки, съотношението сред цена и техническа оферта е друго. В някои от поръчките е доста по-важно да изискаш качество на осъществяването и опит на изпълнителите, в други цената е водеща “, посочи Чакърова. Именно изборът на реализатори за най-големите инфраструктурни планове е най-важният приоритет на НКЖИ за годината. Разчита се на компании с опит. Има интерес и от интернационалните консорциуми, акцентира Чакърова. Целта на плановете е скоростта на придвижване да се увеличи до 160 км/ч, както и да се вкара система за автоматизирано ръководство на влаковата работа, добави тя.

Тази година НКЖИ е планувала да влага и повече от 4 млн. лева в преустройството на основни гари. Финансират се обекти отвън главната мрежа, както и такива, които няма да получат европейски пари като Змейово - Тулово и Реброво - Своге.

След ремонта на Централната гара на София, както и на тези в Пазарджик и Бургас, още три основни ЖП гари ще бъдат осъвременени с евросредства - Подуяне, Казичене и Искър. Стойността на плана е 7,4 млн. лева, от тях безвъзмездната помощ е 3,6 млн. лева Трябва да се избере реализатор, крайният период за предложения е 23 август. Строителството ще стартира следващата година и ще завърши през 2020-а.

„ Чрез гарите се стремим на осигурим комфорт и надеждност на пътуването “, увери Мария Чакърова. Тя добави, че ще има топли, климатизирани чакални, пространства за майки с деца, магазини, заведения за хранене. Хората в неравностойно състояние и трудноподвижните ще имат достъп до всяко място на гарите.

Ще се открият и процедури за други три гари - Карнобат, Нова и Стара Загора. Срокът за тях е 2021-2022 година, добави Мария Чакърова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР