До края на годината ще гласуват Конституцията. Това увери правосъдният

...
До края на годината ще гласуват Конституцията. Това увери правосъдният
Коментари Харесай

До края на годината ще гласуват Конституцията

До края на годината ще гласоподават Конституцията. Това увери правосъдният министър Атанас Славов. Той взе участие на изключително съвещание на Висшия правосъден съвет.

“Становището на Висш съдебен съвет е сериозно в по-голяма част от предложенията в Конституцията. Пред Венецианската комисия в петък ще показва плана на вносителите, който ще се гледа от Народното събрание ”, сподели още той.

Ще защитя главната концепция за делене на Висш съдебен съвет на два съвета. Принципът за самоуправление е използван напълно за съдиите, а има страни, в които това е реализирано и за прокурорите. Надявам се в мнението на Венецианската комисия да намерим уравновесен метод за ръководство на прокуратурата, изясни Атанас Славов

Той уточни, че е сюрпризиран от монолитността на мнението на Висш съдебен съвет през днешния ден. Кадровиците отхвърлиха огромна част от предложенията за промени в главния закон. Това не беше ненадейно за този Висш съдебен съвет, сподели министърът Славов.

Според него нормално национално заседание може да направи промените в Конституцията. Няма прекачване на органи от правосъдна власт към други управляващи, безапелационен бе Славов.

Мотиви за измененията са доста, има и изводи на самата Венецианска комисия, заключи той.

На ход са депутатите

Гласуват измененията в Конституцията. Това ще стане на изключително съвещание на отрасловата комисия в парламента. Депутатите се събират за първи път, с цел да
гласуват текстовете всъщност. Основните промени бяха импортирани от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Сред главните измененията ограничение пълномощията на основния прокурор до административен началник на Върховната прокуратура. Освен това се планува повишение на независимостта на правосъдния Инспекторат.

Новите текстове засягат настоящия Висш съдебен съвет посредством обособяване от него на Прокурорски съвет с болшинство от членове, избирани от Народното събрание. Промени има във образуването и пълномощията на служебните държавни управления.

Разделение за националния празник

Едно от предложенията за промени в Конституцията е Националният празник да бъде изменен като дата. Така, вместо 3 март, това да е 24 май. ГЕРБ няма да
подкрепи вписването на 24 май като  народен празник. Това съобщи водачът на партията Бойко Борисов пред публицисти в Народното събрание преди дни.

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР