“До края на годината се очаква промените в Конституцията да

...
“До края на годината се очаква промените в Конституцията да
Коментари Харесай

Хората не знаят какви ще са промените в Конституцията, но 35% смятат, че не трябва да има промени

“До края на годината се чака измененията в Конституцията да станат факт. Направихме национално представително изследване, което демонстрира наклонност хората да нямат информация и да схващат потребността от промени в главния ни закон ”.

Това съобщи през днешния ден Биляна Гяурова, шеф на фондация " Български институт за правни начинания " (БИПИ). Тя показа изследване, което е направено в интервала от 10 до 21 ноември измежду 1011 респонденти.

35% считат, че не би трябвало да има промени в Конституцията, а 31,9% не могат да преценяват, единствено 18,7% считат, че такива промени би трябвало да има.

“Относно настройките към привикване на Велико Народно заседание 39% не знаят дали би трябвало такова заседание да бъде свикано; 34,2% споделят, че не би трябвало Велико Народно заседание да се привиква, тъй като съгласно тях нищо няма да се промени ”, изясни още Биляна Гяурова.

За импортирания в миг план за изменение и допълнение за промени в Конституцията 95% от интервюираните имат бегла или никаква визия какви са препоръчаните промени.

“На въпроса дали се интересуват от съответните оферти за промени в Конституцията 52,3% дават отговор, че ненапълно се интересуват, а 36,4% декларират, че не се интересуват въобще ”, разяснява още шефът на фондацията.

На въпроса кои са най-спешните промени 58,8% от респондентите показват, че измененията в Конституцията би трябвало да решат проблемите в правосъдната власт.

И още:

39,8% считат, че би трябвало да се основат условия за надзор върху основния прокурор, а малко над 39% считат, че би трябвало да се промени политическата среда.

Относно съответните промени в Конституцията 67,6% поддържат да се завишат стандартите при избиране на управленията на самостоятелните регулатори (като да вземем за пример КЕВР, Комисия за защита на конкуренцията, Национален осигурителен институт, Българска народна банка, Сметна палата, НЗОК и други);

57,9% считат, че би трябвало да се понижат мандатите на основния прокурор, на ръководителите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Висшия правосъден съвет, а по отношение на намаляването на пълномощията на основния прокурор близо 55% дават отговор, че това би трябвало да стане, само че близо 35% не могат да преценяват.

По отношение и на останалите оферти посочени нагоре близо 35% от хората не са осведомени и не могат да дадат отговор.

Относно предлагането да се ограничи кръгът лица, които могат да бъдат избирани от президента за служебно държавно управление болшинството от респондентите още веднъж не могат да преценяват - 40,3%.

Накрая, на въпроса какви ще бъдат резултатите от препоръчаните промени болшинството от 32,5% още веднъж не могат да преценяват, с близки проценти от 31,9% считат, че обстановката ще се промени към по-добро, сподели Гяурова, представена от БГНЕС.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР