До края на годината пристигат първите 20 електробуса в София

...
До края на годината пристигат първите 20 електробуса в София
Коментари Харесай

20 електробуса тръгват в София през тази година

До края на годината идват първите 20 електробуса в София и имаме потребност от експерти, които да ги поддържат, тъй като в този момент нямаме. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на новия център за диагностика на електрически и стандартни коли в Професионалната гимназия по превоз и енергетика „ Хенри Форд “, съобщи БГНЕС.

„ Нашите съществени старания през последните години са ориентирани към подобряването на качеството на въздуха. Една от значимите ограничения по тази причина е стимулирането на електромобилността, както във връзка с градския превоз, по този начин също и във връзка с персоналните транспортни средства. Закупуваме нова техника и в това време имаме потребност от експерти, които да я поддържат. Новата техника изисква млади и добре готови експерти. Столичният авто и електротранспорт имат подписани контракти с гимназията за дуално образование, с цел да може да си подготвим експерти, които и сега употребяват базите на транспортните сдружения, с цел да организират своята процедура “ сподели Фандъкова.

Заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев, който също беше измежду гостите съобщи, че основаването на този образователен център откроява две трендове. „ На първо място автомобилният бранш в България се развива с извънредно положителни устойчиви темпове. Като оборот в него надвишава 1 милиарда евро а добавената му стойност се е нараснала 4 пъти за последните 10 години. Това е и един от секторите, който притегля най-вече задгранични вложители точно във високотехнологичните производства, а това демонстрира, че занапред ще имаме потребност от добре готови фрагменти в този бранш.

Другата значима наклонност е, че занапред ще пораства производството на екологични коли “ разяснява Манолев. Той съобщи, че всички би трябвало да осъзнаят, че без съвременно обучение и здрава връзка сред учебните заведения и работодателите не може да имаме резистентен растеж на стопанската система. Пожела на учениците да не е надалеч времето, в което те ще работят в първия български цех за произвеждане на цели коли.

Директорът на професионалната гимназия Теньо Стойчев сподели, че новият център е първият по рода си в страната и той е изработен със средства на бизнес организации, Министерството на образованието и науката и самоучастие от страна на просветителната институция. Стойчев добави, че построяването на новата облага коства над 200 000 лв.. „ Самият бизнес ни даде три автомобила, от които единият е хибрид. Тук учениците ще научат всичко, обвързвано с диагностиката на електрическите и стандартни коли, вероятните повреди “, добави шефът.

Стойчев разяснява още, че новият център е екипиран с най-модерната техника, която сега има в бизнеса и ученикът непосредствено ще заема работно място без да има потребност от преквалификация. От своя страна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че близо 10 млн. лв. ще бъдат дадени по Оперативна програма „ Региони в напредък “ за закупуването на техническо съоръжение в близо 100 професионални гимназии в страната. Вълчев сподели, че точно там се образоват най-вече възпитаници и в последните години са направени най-вече вложения там.

„ Откриването на този център има алегорично значение, тъй като то въплъщава партньорството, което ние имаме като институция и партньорството сред учебните заведения и бизнеса въпреки това “, сподели министърът. Той добави, че са изготвили промени в закона за професионалното обучение и образование, които ще бъдат оповестени на следващия ден и имат за цел да улеснят по нататък въвеждането на дуално образование, изясни Вълчев и добави, че това е методът, по който би трябвало да се образоват бъдещите фрагменти и разгласи, че ще предизвиква и клъстерния метод. Вълчев изясни, че подобен клъстер към този момент е основан във връзка с електрическите коли и транспортните средства. В него са включени и висшите учебни заведения, както и професионалната гимназия „ Хенри Форд “.

„ Направихме и по този начин, че с план-приема бизнесът да бъде включен в по-голяма степен в определянето на районно и общинско равнище на специалностите, които се изискват. Включихме представители на бизнеса и в публичните препоръки на професионалните гимназии. Надяваме се, че всички тези ограничения ще дадат резултат. Тази седмица публикувахме план на разпореждане, с което дефинираме критериите за предпазени специалности и специалности с предстоящ предстоящ дефицит на пазар на труда “, сподели още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР