До края на годината МИР ще обяви фирмите, които ще

...
До края на годината МИР ще обяви фирмите, които ще
Коментари Харесай

Министър Пулев: 60 проекта за над 27 млн. лв. са подадени в област Шумен по първата процедура от Плана за възстановяване

До края на годината МИР ще разгласи компаниите, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от Плана за възобновяване, съобщиха от  Министерството .

По данни на Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГДЕФК) към Министерството на нововъведенията и растежа от област Шумен са подадени 60 планови оферти на обща стойност над 27 млн. лева по първата отворена процедура от Плана за възобновяване – " Технологична рационализация “. Тя е на стойност 260 млн. лева и е за рационализация и обновяване на техническия парк, за нови уреди и машини, най-вече в индустриални предприятия, само че и освен. По мярката са предстоящи 1200-1300 планови оферти, само че са получени двойно повече – 2 537 кандидатствали плана от цялата страна за над 1 милиарда лева

" До края на годината МИР ще разгласи описите на всички компании, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от ПВУ “, разгласи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, който в края на седмицата следва да посети град Шумен в границите на мобилната приемна с регионалните шефове. Той добави, че в края на предходната седмица е приключила първата фаза на оценката на всички подадени планови оферти и към финалната фаза не престават над 2000 от тях.

Общият брой на подписани контракти по цялата Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност “ (2014-2020 г.) в област Шумен е 97 бр. за над 37 млн. лева, като 75 от тях към този момент са завършили.

Относно безвъзмездната финансова помощ, отпусната за превъзмогване на следствията от COVID-19, също по линия на МИР, в област Шумен са подписани 499 контракти за над 11 млн. лева

До края на годината МИР работи по четири процедури по ПВУ, като двете са към този момент отворени. Първата – " Технологична рационализация “ - към този момент е затворена за кандидатстване. Втората - за " ИКТ решения и киберсигурност “ – е на стойност 30,6 млн. лева и по нея се кандидатства и сега, като подадените планове към този момент са над 3 000. До дни ще бъде оповестена за публично разискване и третата процедура от ПВУ – за " ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ - с бюджет от 200 млн. лева Четвъртата ще бъде за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за 120 млн. лева По линия на МИР до края на годината към дребните и междинни предприятия ще тръгнат 600 млн. лева единствено по Плана за възобновяване.

В Област Шумен, също по линия на МИР, Българската организация за вложения е в развой на узаконяване и капиталов план за 15 млн. лева в IT-сектора, а изплатените от страна на МИР насърчителни ограничения за направени вложения са в размер на над 2 млн. лева По линия на Българската банка за развиване, чиито принципал също е МИР, в област Шумен са финансирани 118 предприятия за над 17 млн. лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР