До края на годината Министерството на иновациите и растежа ще

...
До края на годината Министерството на иновациите и растежа ще
Коментари Харесай

МИР отваря процедури за общо 525 млн. лв. по новата програма за Наука и иновации до края на 2023 г.

До края на годината Министерството на нововъведенията и растежа ще отвори за кандидатстване три процедури за общо 525 млн. лева от напълно новата за България Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна (ПНИИДИТ) 2021-2027 година, оповестяват от пресцентъра на министерството.

 Бюджетът ѝ е 2 милиарда лева Програмата има за цел да поддържа връзката сред науката и бизнеса, като даде опция на български компании да работят с съвременно съоръжение и с водещи откриватели от научните организации и висшите учебни заведения.

По този метод компаниите ще могат да разширят пазара си и да обновят предлаганите от тях артикули.

Първата процедура от ПНИИДИТ – за създаване на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове с бюджет 140 млн. лева, ще отвори за кандидатстване м. март. Българските компании ще могат да работят дружно с построените през предишния програмен интервал Центрове за върхови достижения и за подготвеност, както и с бъдещата мрежа от цифрови хъбове. Първите ще дават лабораториите си за потребностите на фирмите и ще подкрепят процесите по основаване, развиване и тестване на технологии и прототипи. Вторите ще правят профилирани услуги за бизнеса в региона на дигитализацията, изкуствения разсъдък и киберсигурността. Мрежата от цифрови хъбове ще оказва помощ както на български компании, по този начин и на сдружения от цяла Европа.

През второто полугодие на 2023 година се отваря за кандидатстване и втората мярка по Програмата, заложена за тази година – ваучерната скица за дребни и междинни предприятия за внедряване на научни разработки в бизнеса. Тя е с бюджет близо 50 млн. лева Мярката е за поощряване съдействието и потребление капацитета в Центровете за върхови достижения, Центровете за подготвеност, обектите от Националната пътна карта за научна инфраструктура и други научноизследователски организации и висши учебни заведения.

Третата процедура по ПНИИДИТ в границите на 2023 година е за развиване на Центровете за върхови достижения и Центровете за подготвеност, построени по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ (2014-2020 г.) с бюджет 336 млн. лева По тази мярка ще се поддържат внедряването на технологии, прехвърлянето на познание и скъсяването на пътя от изследванията до нововъведенията. Ще бъдат финансирани и планове, получили знака за качество „ Печат за високи достижения “ по стратегиите „ Цифрова Европа “ и „ Хоризонт Европа “ на Европейска комисия. Ще се влага в индустриални иновационни стратегии за развиване на технологии, посредством които районите да станат по-конкурентоспособни и климатично неутрални.

Припомняме, че Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна (ПНИИДИТ) 2021-2027 година бе утвърдена в рекордно къс период от Европейска комисия – изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември. Тя е едно от трите посоки, посредством които по линия на Министерството на нововъведенията и растежа от м. февруари до края на годината към бизнеса потеглят над 1.7 милиарда лева Останалите две са Националният проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) и новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведенията “ (ПКИП) 2021-2027 г, която е с бюджет 3 милиарда лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР