До края на годината имаме още няколко гости в поредицата

...
До края на годината имаме още няколко гости в поредицата
Коментари Харесай

Ана Мария Рибейро да Силва: Българите проявяват голям интерес към португалския език и култура #AmbassadorTalks

До края на годината имаме още няколко посетители в поредицата Ambassador Talks . Тъй като Коледа наближава и времето става все по-студено, нашите читатели могат да се пренесат за малко в слънчева Португалия посредством нашето изявление с Нейно превъзходителство г- жа Ана Мария Рибейро да Силва .

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес връзки сред България и Вашата страна?

Отношенията сред Португалия и България са на чудесно равнище, като през последните години непрестанно се развиват.

Постигнато е доста равнище на дипломатически продан точно на държавно равнище, изразено от визитите през последните няколко години на президентско равнище. Президентът на Португалия Марселу Рибелу де Соуза посети България по време на португалското председателство на Съвета на Европейски Съюз, през юни 2022 година, което беше последвано от публично посещаване на президента на България Румен Радев в Португалия през април тази година.

Също по този начин, съществува отлична история на взаимна поддръжка за кандидатурите за интернационалните постове, както самостоятелно, по този начин и на държавно равнище в интернационалните организации. Това демонстрира доверието, което съществува сред двете страни и шерването на стратегически ползи.

Португалия и България, въпреки и географски релативно отдалечени, имат доста общи аспекти и споделят доста политически загрижености в Европейски Съюз, НАТО и на интернационалната сцена. Това изяснява за какво португалците и българите елементарно намират точки на общи ползи и основават дълготрайни другарства.

Една от главните ни сфери на съдействие е в региона на културата. Много съм щастлива от интереса, който българският народ има към португалския език и просвета и към културните творби на португалското изкуство. В момента има 14 междинни учебни заведения в пет разнообразни града на България, в които се преподава португалски език и 6 български университета, които имат курсове, свързани с португалската просвета, обхващащи тематики от литературата до филология и превод. Сигурна съм също, че основаната през предходната година катедра по португалистика и лузофонски проучвания на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ може да даде значим подтик за по-нататъшно поощряване на проучването на португалската просвета от български учени в бъдеще.

2. Какво възстановяване на тези връзки виждате в близко бъдеще, а също и в дълготраен проект?

Наблюдаваме забележителен неосъществен капацитет в съдействието в търговията и вложенията. В момента най-голямата португалска инвестиция в България е в стъкларската промишленост, където работят стотици български служащи. Бихме желали да имаме повече такива планове, само че знаем, че актуалната макроикономическа среда не е доста удобна за сходни инициативи, тъй че можем единствено да се надяваме, че бързото възобновяване на европейската стопанска система може да донесе по-благоприятен подтекст за подсилване на икономическия продан сред нашите две страни.

Има и капацитет за изследване на туристическия бранш. Въпреки че виждаме забележителен интерес към Португалия като туристическа дестинация измежду българите, България към момента не е толкоз позната като туристическа дестинация за португалския народ, макар че страната предлага голямо многообразие от забавни прекарвания, в това число в областта на културата, спорта, историческото и археологическото завещание и прелестната природа.

3. Според вас, какво е мястото на България в актуалния свят?

България е значим и благонадежден сътрудник на Португалия в доста интернационалните организации като Европейски Съюз, НАТО и Организация на обединените нации. Чрез своето геостратегическо местонахождение България е основен състезател за стабилността на Балканския район и укрепването на евроатлантическата му вероятност.

Надяваме се скоро България да приключи пътя си за приемане на еврото, както и за присъединение към Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

4. Ако желаете да разпространявате България пред вложители от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни преимущества, които бихте показали?

Бих загатнала географското състояние на България, което значи, че португалските компании биха могли да имат достъп освен до българския пазар, само че и до забавни пазари на прилежащите страни. Плоската данъчна ставка от 10% за предприятията също е привлекателна за икономическите сътрудници. Бих загатнала и съществуването на квалифицирана работна ръка в България.

5. Смятате ли, че България може да усъвършенства своя имидж или брандинг и в случай че да - имате ли концепция или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

Португалия и нейните институции влагат доста старания в популяризирането на марката на нашата страна на разнообразни равнища. И резултатите към този момент станаха явни в възходящия брой задгранични гости, които Португалия получава - откакто към този момент е преодоляла равнищата преди пандемията - както и интернационалните награди, които получихме като туристическа дестинация. Като образец, тази година Португалия беше за 5-ти път през последните шест години оповестена за „ Най-добра туристическа дестинация в Европа “ в World Travel Awards . Надяваме се, че през идващите години и с сходни старания на българските институции, вашата прелестна страна може да стане все по-видима за света.

6. Кои бяха/ще бъдат 3-те най-важни събития за вашето посолство до края на тази година?

През 2022 година бих споделила, че най-важните събития, проведени от посолството, бяха концертите на Фадо (Fad), а точно концертите на Камане, Карминьо и Мариса (Camané, Carminho, Marisa). С наслада мога да кажа, че това е музикален жанр, който се цени доста от българите.

Бих подчертала и изложбата, отдадена на стогодишнината на един от най-значимите португалски писатели, носителя на Нобелова премия Жозе Сарамаго. Тази галерия беше показана неотдавна в Софийския университет. И защото 2022 година е към своя край, бих желала също по този начин да обърна внимание на изложбата, която организираме във връзка стогодишнината от първия полет през Южния Атлантически океан, от Португалия до Бразилия, на Сакадура Кабрал и Гаго Коутиньо (Sacadura Cabral, Gago Coutinho), която ще бъде показана в португалското посолство на 7 декември . Има и доста събития на всяко равнище, политическо и икономическо.

7. Колко надълбоко е засегнала пандемията от Коронавирус двустранните връзки сред България и вашата страна?

Въпреки че пандемията от Коронавирус оказа огромно въздействие върху живота на хората и тяхната подвижност в двете страни, двустранните връзки сред България и Португалия не бяха наранени доста. Португалия беше ръководител на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2021 година и с помощта на актуалните софтуерни благоприятни условия през този интервал въпреки всичко успяхме да изпълним потребен разговор с българските институции. Надяваме се, че към този момент виждаме отшумяване на пандемията, което ще докара до цялостно възобновяване на предпандемичното равнище на обмена сред хората сред нашите две страни.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които желаят да вършат бизнес с хора от вашата страна?

Португалците са известни със своята топлина и съпричастност, тъй че съм сигурна, че българите, които желаят да вършат бизнес в Португалия, елементарно ще поддържат връзка с сътрудници и ще създадат по този начин, че плановете да вървят сполучливо. Също по този начин бих им предложила да се свържат с AICEP Portugal Global - Агенция за търговия и вложения, която приветства интернационалните капиталови планове в Португалия, които способстват за конкурентоспособността и устойчивия напредък на португалската стопанска система. В допълнение към даването на препоръки и персонализирана информация, AICEP следи всички стадии на капиталовите планове, от разбор и капиталови тласъци до избор на място за инсталиране и съвещания за човешки запаси, като ги пренасочва, в случай че е належащо, към други субекти съгласно профила на плана.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, от кой момент сте в България и кои са най-очарователните места или даже ястия за вас в България?

Бях акредитирана за дипломат на Португалия в България през януари 2021 година, откакто преди този момент бях дипломат в Словакия. Преди това бях командирована на доста места, като OCDE в Париж, Хелзинки, Москва и Виена. Престоят ми в България е доста приемлив до момента и се любувах на опциите, които имах да посетя страната, като съумях да потвърждавам за нейното историческо и археологическо значение.

10. Ако би трябвало да опишете България единствено с три думи, кои биха били те?

История, горделивост (заслужена) и топлият темперамент на българския народ.

Посланик Ана Мария Рибейро да Силва сега е дипломат на Португалия в България, откакто преди този момент е била дипломат в Словакия. Завършила право в Лисабонския университет, дипломатическата й кариера я води в Париж, където работи в непрекъснатата делегация в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, както и в Хелзинки, Москва и Виена. Била е дипломатически консултант на министъра на външните работи и след това дипломатически консултант на ръководителя на Народното събрание и шеф на отдел в Дирекция „ Правосъдие и вътрешни работи “ на Главна дирекция „ Европейски въпроси “ на Министерството на външните работи на Португалия.

показва новата си графа, озаглавена: “ ”. Тя се състои от изявленията с посланици или ръководители на дипломатически задачи, упълномощени в България. Целта е да разберем тяхната позиция и мнение по отношение на настоящите събития и връзки – вътрешни, двустранни, и интернационалните. Всяко изявление съдържа 10 идентични въпроса.

Нашите почитаеми посетители до момента:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство господин Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство господин Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете.

Временно ръководещ посолство на Германия, госпожа Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство, господин Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете.

Посланичката на Италия, Нейно превъзходителство, госпожа Джузепина Зара. Интервюто й можете да прочетете.

Посланичката на Бразилия, Нейно превъзходителство, госпожа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис. Интервюто й можете да прочетете.

Посланикът на Чехия, Негово превъзходителство, господин Лукаш Кауцки. Интервюто му можете да прочетете.

Посланичката на Албания, Нейно превъзходителство, госпожа Доника Ходжа. Интервюто й можете да прочетете.

Посланичката на Румъния, Нейно превъзходителство, госпожа Бръндуша Предеску. Интервюто й можете да прочетете.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и интернационалните вести повече от 20 години. Агенцията се чете допълнително от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в доста държавни и бизнес институции и уебсайтът се цитира всекидневно в международен мащаб.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР