До края на годината България ще има актуализиран план за

...
До края на годината България ще има актуализиран план за
Коментари Харесай

Планират се отряди за бързо реагиране при мечки в беда

До края на годината България ще има обновен проект за деяние за кафявата мечка, който планува основаване на отряди за бързо реагиране към екоинспекциите и националните паркове за решение на проблеми с мечки или такива в неволя. Ще се възвърне и работата на Националната комисия за кафявата мечка, стана ясно след среща в екоминистерството с неправителствени организации и специалисти в петък.

Тя бе свикана след случаите на открити три мечета край село Смилян и Чепеларе, чиито майки не бяха открити и благодарение на фондация " Четиир лапи " бяха избавени и настанени в Парка за танцуващи мечки край Белица. Там ще бъдат отгледани до навършването на възраст, в която могат да бъдат върнати в естествената им среда и ще оцелеят.

Според шефа на Изпълнителната организация по горите (ИАГ) Александър Дунчев, който също взе участие в срещата, е належащо да се открият аргументите за бракониерството и обвързваните със предпазения тип проблеми.

Зам.-министърът на околната среда Емилия Тончева е отбелязала, че добър образец за група за бързо реагиране е основаната към този момент такава към екоинспекцията в Смолян. Там се намира най-голямата популация на кафява мечка и надлежно има най-вече сигнали за вреди. " Необходимо е да работим с локалните хора за по-добра осведоменост и осъществяване на просветителни акции ", съгласно Тончева.

Актуализацията на Плана за деяние за кафявата мечка в България се прави от фондация " Четири лапи " с пари от Оперативна стратегия " Околна среда " 2014-2020 година С организацията са били разисквани и проблемите на българските зоопаркове и тяхната роля в опазването на биоразнообразието и генетичния фонд на типовете. " Четири лапи " от години упорстват за затварянето на зоологическите градини в страната, които нямат положителни условия за гледане на животните и те живеят в тесни бетонни кафези.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР