До края на годината антикорупционният закон следва да бъде приет,

...
До края на годината антикорупционният закон следва да бъде приет,
Коментари Харесай

Цецка Цачева: До края на годината ще бъде приет антикорупционният закон

До края на годината антикорупционният закон следва да бъде признат, счита министърът на правораздаването Цецка Цачева в изявление за Българска национална телевизия. " Предвидени са и промени в Наказателния кодекс против корупционни закононарушения и против групи за проведена престъпност. Това е посочено и в рекомендации на Европейската комисия. Няма рекомендация, по която да не се работи, това се регистрира и в отчета ", разяснява тя.

Цачева дефинира излезлият в средата на ноември мониторингов отчет на Европейската комисия като " извънредно положителен " и - " още по-важно - справедлив ", тъй като правилно отчитал напредъка по 17-те стъпки по рекомендации от януарския отчет. " Констатирано е, че държавното управление е съумяло да навакса изоставането при служебния кабинет ", разяснява тя.

" Перспективата и ограниченията от наша страна обгръщат интервал до края на 2018 година, когато се чака идващият отчет на Европесйската комисия. До този миг ще има повече конкретика за това по какъв начин работят нормите, които сега се реализират ", сподели Цачева.

По отношение на равнопоставеността на " тримата огромни " (главен прокурор, ръководител на Върховен касационен съд и ръководител на Върховен административен съд) в правосъдната власт, Цачева сподели, че е основана работна група, към този миг се изследва опита на страни членки на Европейски Съюз, които са близки по устройство в правосъдната система.

" Ние работим със заложените параметри, които Конституцията дава. В рамките на още месец бихме могли да излезем с предложение за законодателни начинания, с цел да удовлетворим упованието да има равнопоставеност сред " тримата огромни " в правосъдната власт. И към този миг те не са безконтролни, в измененията за закона правосъдна власт са планувани правила за тяхна дисциплинарна отговорност. Те могат да дават пояснения и пред Висшия правосъден съвет, в качеството си на негови членове ", разяснява министърът на правораздаването.

" В състава на Висшия правосъден съвет няма по-маловажни и по-важни неща. Всичко е значимо ", акцентира Цачева и добави, че е оптимист, за " да не се случват противоставяния на непринципна основа, както в предходния състав " на най-висшия правосъден орган.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР