До края на деня във вторник държавният газов доставчик Булгаргаз

...
До края на деня във вторник държавният газов доставчик Булгаргаз
Коментари Харесай

По-евтин газ с 14% през февруари е заявил Булгаргаз

До края на деня във вторник държавният газов снабдител " Булгаргаз " ще внесе заявление за понижаване цената на природния газ през февруари с към 14 на 100, което значи, че от сегашните 133.41 лева цената ще намалее на 114 лева за мегаватчас. Това заяви ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов пред " Свободна Европа ". Според него повишаването на тока е неизбежно и даже ще е по-голямо от плануваното от регулатора от 1 януари 10-процентно покачване и единствено политически решения могат да го спрат. А в случай че държавното управление реши да пази имиджа и съгласно това какъв брой пари има в бюджета, токът може и да поевтинее, уточни Иванов

Той напомни, че в този момент импортираното заявление от " Булгаргаз " е обосновано единствено с придвижването на европейските газови пазари за 10 дни, а на 1 февруари ще е ясно финалното заявление, което ще е съгласно цените за целия месец.

Преди дни шефът на " Булгаргаз " предвижда, че в случай че се запазят цените на европейските тържища на равнища от 65 евро/Мвтч,, само че още същия ден цените скочиха на над 90 евро.

" Всички знаят напрежението с доставките на газ от Русия и това, че не се доставя по газопровода " Ямал ". Създава освен ужас, само че и суматоха измежду доставчиците, с цел да се запасят при усложняване на връзките с Украйна ", означи Иванов, който уточни още, че сега цели танкери с американски полутечен газ обръщат курсовете си към европейския пазар.

Той за следващ път изясни, че енергийният регулатор не може да промени декларираната от " Булгаргаз " цена, а единствено да направляваме сдружението да не покачва случайно цената и дали всичко подхожда на договорите с азерската и съветската компания.

" Уважавам предлагането на Булгаргаз ", тъй като то е основано на фючърси и разбори, съпоставки и в случай че се резервира сегашната обстановка, понижението, планувано от " Булгаргаз ", ще се случи ", разяснява Иван Иванов.

Може ли да влезе недоставен газ в цената?

" Не поддържам безредното говорене, без значение от кого идва. Регулаторът прави съпоставки, с цел да е най-достоверен в своите решение. Ние преглеждаме всички параметри, защото освен природният газ е значим за ценообразуването. има газьол, петролни деривати, валутен курс, цените за достъп и транспорт в Гърция за азерския газ и през Турция за газа от " Газпром ". Обработваме тези данни и всички корекции са на база на всички условия ", сподели регулаторният началник.

" Не мога да изчислявам в цената газ, който стои в " Шах Дениз ІІ " (азерското находище в Каспийско море, откъдето " Булгаргаз " има контракт за импорт на 1 милиарда куб. м годишно, само че не съумява да достави цялостните размери, поради незавършената връзка с Гърция – б.ред.) ", сподели Иванов във връзка мненията, че в случай че се вкара цялото количество, цената за българския пазар ще е по-ниска.

" Министър Василев ми го предложи това, още като беше в служебното държавно управление. Искаше да понижим цената с 20 % и да калкулираме всички количества, само че по какъв начин да стане това като не е доставен газът? Ако го направя, би трябвало да банкрутирам " Булгаргаз ", изясни шефът на КЕВР.

Той разяснява още, че акционерите в " Шах Дениз ІІ ", след които да интернационалните енергийни компании като БП, " Лукойл ", иранската нефтена компания турската ТРАО, азерската СОКАР и други, имат по-голям интерес да доставят неосъществените у нас количества в Италия, където цените са по-високи.

Иванов разяснява и замразяването на цените на тока, парното и водата с противозаконния и противоконституционен мораториум, натрапен от Народното събрание до края на март 2022 година Според би трябвало да се отрази повишаването и за тези три месеци.

Поскъпването на тока е неизбежно, в случай че не се налеят пари за напън

" Мораториумът върху цените като акт за лишаване правата на КЕВР има мощен политически заряд и държавното управление е в положение, отчитайки, че ще има извънредно отрицателен резултат върху имиджа му, да извади още пари от бюджета и да потисне растежа на цените ", разяснява Иванов.

" В взаимозависимост какво има в бюджета, може и цените да се понижат. Освен това интервалът април-юни е интервалът на високите води и непрекъснато работят ВЕЦ-овете освен в България, а и в Европа. Гълфстрийм може да докара до високо произвеждане на вятърната сила и по този начин цената ще намалее на европейските пазари ", уточни регулаторният началник.

" Когато България беше изолирана от прилежащите системи, цената на тока можеше да е два-три пъти по-ниска от Европа, само че към този момент сме свързани и задачата на еврорегламента е разликата в цената сред две прилежащи страни да е не повече от 2 евро. Затова обвинявания, че ние не сме се намесили, не са съответни. Всеки има право да купи ток от България. Не можем да забраним на непознати търговци да играят на българската борса, ще последва наказателна процедура от Брюксел ", разяснява още Иванов.

Той заявява, че за петте години на неговия мандат, изминал през април 2020 година, Борисов в никакъв случай не му се е обаждал за цени, с изключение на когато след смяната на контракта с " Газпром " при започване на 2020 година се наложи повишаване на парното с 20 %. Тогава обаче Иванов му обяснил за какво се получава по този начин.

КЕВР под напън

" Никога не съм си сменял позициите, даже и в този момент освен това брутално нарушаване от страна на изпълнителната власт за интервенция в работата на самостоятелен орган, за което е сезирана Европейската комисия ", уточни още ръководителят на КЕВР.

По думите му в този момент министър председателят Кирил Петков желае регулаторът да съгласува решенията си с изпълнителната власт. Според него властта има право да извърши смени в състава на регулатора и напомни, че неговият е изминал преди близо две години, само че не може просто да си тръгне, тъй като по закон даже и да изиска да напусне е задължен да стои на поста до избора на негов заместител,. ГЕРБ се опита да организира такава процедура, само че безрезултатно.

" Правителството сподели, че ние би трябвало да бъдем заменени, тъй като не си вършим работата, само че това изказване не бе подкрепено с конкретика ", възмути се Иванов.

" Щастлив съм, че ще бъде оповестена процедура за избор на нов ръководител на КЕВР, тъй като и аз не желая да работя в при такива условия ", сподели Иванов, който преди да оглави КЕВР дълги години бе народен представител от ДСБ. Той разгласи това свое изявление за последно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР