До края на деня в Държавната агенция "Електронно управление" трябва

...
До края на деня в Държавната агенция "Електронно управление" трябва
Коментари Харесай

Борисов: Веднага експерт по е-управление във всяко министерство

До края на деня в Държавната организация "Електронно ръководство " би трябвало да бъде командирован по един специалист от всяко министерство, което има отношение към електронното ръководство. Това разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното държавно съвещание, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Целта на командироването на чиновниците е да се подкрепи координацията на дейностите по развиване на електронното ръководство и унификацията на системите сред регистровия продан на данни.

Ето стенограма от полемиката по тематиката:

Точка 27
Проект на Решение за привеждане на системите за електронен документооборот на административните органи в сходство с избрания от ръководителя на Държавната организация "Електронно ръководство " механически протокол и за основаване на Експертен съвет за интеграция на осведомителните запаси към ръководителя на Държавната организация "Електронно ръководство "

БОЙКО БОРИСОВ: Дончев!
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Само две думи по тази точка.
Едва ли е належащо да акцентираме какви са преимуществата на електронния продан на документи по отношение на обичайния книжен – той пести време, пести пари и има цялостна проследимост на процесите. С оглед в този развой да бъде въведен ред, системите за електронен документооборот на администрациите би трябвало да бъдат приведени в сходство с избрания от ръководителя на Държавната организация "Електронно управление” механически протокол. И с оглед зародилата нужда от решение на разнообразни междуведомствени въпроси и задания, свързани с реда и метода за реализиране на обмена на електронни документи, съдържащи електронни изказвания сред администрациите, междурегистров продан на данни, както и с интеграцията на осведомителните запаси, предлагам да се сътвори Експертен съвет за интеграция на осведомителните запаси към ръководителя на Държавната организация "Електронно управление”.
Не знам дали в този момент е моментът – в случай че ни позволите да докладваме с господин Желязков какъв е резултатът от задачата, която поставихте предходната седмица за обзор на услугите в другите ведомства.
От направения обзор и от получената информация, която изпратиха всички сътрудници, излиза, че 51 администрации са подали информация от първостепенни и второстепенни разпоредители. Общият брой административни услуги и режими, за които е предоставена информация, е 1422; общият брой документи или удостоверения, изисквани от администрациите за даване на услугите, е 5985 – цифрата единствено по себе си е доста впечатляващо.
За да може по най-хубавия метод да се употребяваме от тази информация, тя продължава да се проучва, като търсим какви са пороците и дефектите, изключително в дизайна на услугите и на изискуемите документи. Особено огромно внимание обръщаме на това коя част от документите, които се желаят все още, могат да бъдат сменени като опция със длъжностен достъп до регистрите, с изключение на разпознатите към този момент 12 удостоверителни документа, които са налични по електронен път.
И с цел да бъде част от протокола и сътрудниците да го употребяват освен за сведение, а и с цел да могат в съответни насоки да работят, в случай че ми позволите да прочета нужните дейности от страна на всички администрации на база първичния разбор на информацията. Това е в шест стъпки.
Първо. Екипи, формирани от чиновници на всяко ведомство, обект на разбора, да прави подробен обзор на услугите си. Всеки екип да извърши обзор на всички административни услуги и режими за даванията, за които се изискват документи, издавани от различен или от същия административен орган. Също и на нормативните учредения за условието на всеки документ – законови и подзаконови. Конкретна информация – данни, които се извличат от съответния удостоверителен документ; също по този начин – периодичност на заявяване на услугите, за които се изисква документът, работните процеси в обособената администрация по даването на услугите и обработка на документите. И изключително значимо – за кои документи съществува софтуерна опция данните да бъдат проверявани служебно по електронен път, автоматизирано или полуавтоматизирано, в това число посредством централния съставен елемент, поддържан от Държавната организация "Електронно управление” – RegiX; друга съответстваща информация, обвързвана с изискуемите документи.
Второ. На база на прегледа да бъдат разпознати документи, които може да бъдат отстранени, и данните, които може да се извличат служебно – автоматизирано или полуавтоматизирано, от съответния административен орган.
Трето. Да бъдат променени подзаконовите нормативни актове и да бъдат направени планове на закони за изменение на съществуващи законодателни актове, които да бъдат импортирани в Народното събрание.
Четвърто. Да бъдат изменени работните процеси в съответната администрация за прекосяване към служебна инспекция на данните, вместо условието на книжен притежател.
Пето. С оглед установените недостатъци по реда на водене на Административния указател да се подхващат незабавни ограничения за актуализиране на информацията за всички предоставени административни услуги в режим на регистъра, в това число и документи, които се изискват за всяка услуга – режими, дължими за регистриране в Административния указател.
Шесто. По отношение на административните услуги, при които се изисква възнаграждение на такса, да се подхващат дейности за прекосяване към заплащания, физически или виртуални пост терминали свързани с всички доходи от бюджета.
Плюс това, апелирам всички сътрудници по метода, по който процесът към този момент е стартирал, примерно, в Министерството на финансите сериозно да разделят въпроса във връзка с всеки от изискуемите документи – дали в действителност им би трябвало.
Моля господин Желязков да ме добави, в случай че съм изпуснал нещо.
РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ: Това, което демонстрира анализът е, че огромна част от по този начин посочените ограничения биха могли без изключително изпитание да бъдат изпълнени до края на септември месец, като, несъмнено, условията за промени в закони зависят от програмата на Народното събрание, а активността към смяна на работните процеси и прекосяване към служебна инспекция на данни – до края на годината.
Нашето предложение е координацията по осъществяването на ограниченията да се реализира от Министерството на стопанската система, администрацията на Министерския съвет и Държавна организация "Електронно управление”.
Благодаря ви.
БОЙКО БОРИСОВ: Караниколов, какво открихте в Министерството на стопанската система?
ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Към момента Министерството на стопанската система дава 187 административни услуги, от тях успяхме да актуализираме 113 административни услуги. От тези 113 административни услуги осем отпадат безусловно, а по 15 се понижават изискуемите документи, които следва да дават жителите и бизнесът; отпадат 21 такси, които все още сме събирали без правно основание; 67 такси ще бъдат понижени сред 10 и 60 процента; по 23 процедури, по които предоставяме услуги, понижаваме периодите, по които ще бъдат предоставяни, и по 14 услуги преставаме да желаеме документи, те ще бъдат вземани във връзка със служебно прилагане.
БОЙКО БОРИСОВ: Колко – 14?
ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: За четиринадесет престава да се желае документи по тях, защото има обществени регистри.
БОЙКО БОРИСОВ: И осем отпадат!
ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ: Осем отпадат безусловно, 21 такси отпадат безусловно, 67 такси се преразглеждат.
Освен това, от тази седмица сме подготвили искане, такова имаше и от бизнеса – по един от документите, който може да бъде охарактеризиран като документ за служебно прилагане от националната статистика. Помолили сме да бъде основана организация този документ да се дава по длъжностен ред, а не да го желаеме от жителите или от бизнеса.
Друго, което направихме – изпратихме писмо до Министерството на външните работи, във всеки случай, когато се желае от жители и документи, предоставени от Министерството на стопанската система, когато се желае от жители или от бизнеса да бъдат заверени с "Вярно с оригинала”, ние предлагаме Министерството на стопанската система да го прави по длъжностен път, без да се постанова жителите да вървят от гише на гише.
Друго, което вършим от началото на тази седмица – проучваме Оперативна стратегия "Конкурентоспособност”, защото смятам, че има административни тежести и те да бъдат преразгледани, надлежно бизнесът и дребните и междинните предприятия да могат да аплайват по-лесно в тези процедури, несъмнено, спазвайки рамката на европейското законодателство и на българското.
Това е все още.
БОЙКО БОРИСОВ: Желязков!
РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ: Благодаря Ви.
Подходът, който е осъществен в Министерството на стопанската система, в действителност е моделът, по който би трябвало до края на септември от министерствата да се осъществя всичко това, което беше посочено в отчета на вицепремиера Дончев – разбор на режимите, нормативни учредения, удостоверителни документи, унищожаване на режимите нормативно и респективно прекосяване към електронен документооборот, от една страна, и въпреки това – служебно добиване на данни от първичните регистри.
Имам предложение, което публично ще го дефинирам през Вас към министрите и това е нашето виждане за командироване на чиновници от министерствата, които имат отношение към електронното ръководство и най-много към секторните тактики за електронно ръководство (без да изреждам изчерпателно, това са: правораздаване, опазване на здравето, обучение и т.н.), командироване по един чиновник с оглед координацията на дейностите по развиване на електронното ръководство, унификация на системите сред регистровия продан на данни. Защото сега се получава следното: експертизата на организацията на драго сърце предоставяме на сътрудниците от другите министерства, само че нашето виждане е, че би трябвало да създадем една среда и един развъдник на експерти на едно място, които в действителност посредством ресурса на държавната организация да работят за секторите, от където биха били командировани. Това е разисквано с специалистите по обособените министерства и те виждат в това огромен смисъл. Така че, моето предложение би било за едно в началото командироване по един специалист от министерствата в организацията, където ние ще създадем нужните предпоставки по този начин, че тези специалисти да работят за своето министерство, само че употребявайки инфраструктурата на организацията.
БОЙКО БОРИСОВ. До края на деня всеки министър да издаде заповед и да командирова лице.
РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ: Аз ще пусна дружно с предлагането през Вас, а Вие в случай че утвърдите – към този момент ще координирам с министрите и съответните хора за командироване.
БОЙКО БОРИСОВ: Не желая час да се губи! Ти ще го пуснеш и аз ще го утвърдя. Всички сътрудници са тук, като се приберат, издават заповед, командироват човек и на следващия ден в 8 часа е на работа в организацията и стартирате да работите по тези въпроси. Какво има да минаваме, да го чакаме, да го пускаме, да го съгласуваме до другата сряда?! Днес всеки да изпрати специалист, който на следващия ден сутринта да бъде на работа в организацията. Толкова ли е комплицирана тази задача?!
Друг какво е съумял да понижи и редуцира, да показа своя опит?
Нено Димов!
НЕНО ДИМОВ: Това, което ние предлагаме, е трите най-тежки режима, които съществуват в околната среда, а точно оценката по влияние върху околната среда, сложни разрешителни СЕВЕЗО, отчетът по СЕВЕЗО, да бъдат един режим. Което значи, първо – редуциране на периодите, тъй като ще бъдат правени редом, а не поредно. Второ – редуциране на благоприятни условия за обжалване, тъй като ще има един акт, а няма да има три акта. Трето – понижаване оборота на документите, които се изискват поредно сега, а ще бъдат изисквани общо. Така че, на процедура по този метод най-тежките три процедури, които съществуват в министерството, ще се трансфорат в една процедура.
Естествено, има и по-дребни неща, само че това може би е голямата част, която е в основата на забавянето на редица капиталови планове. Може би ще продължи разискването, да забележим по какъв начин се прави в редица западни страни, това също да не бъде краен документ, а да бъде интегрирано в общия развой до издаване на строително позволение, което да бъде един акт, с което ще съкратим още повече опциите за обжалване, оттова и периодите, а и разноските по правосъдни процедури.
БОЙКО БОРИСОВ: Дончев!
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Уважаеми сътрудници, процесът няма две, има три страни. Едното е напъните на централно равнище, свързани с интеграция на регистрите и достъп до данни до длъжностен път, с цел да не караме жителят да носи документите. Редизайн на услугите, опростяване на база смяна в законодателството.
Втората част от процеса е увеличено секторно водачество. Всеки си познава бранша, уповавам се – по-добре от другите, и е редно, както коментирахме доскоро, сериозно да зададе въпроса дали всичко, което желае като документи и режими, е належащо. Защото някои от услугите се базират на нормативна база несъмнено на 30-40 години. Въпрос на сериозен обзор е дали това, което желаете, е в действителност належащо.
Само че процесът има една трета страна. Докато приказваме за опростяване, до момента в който приказваме за понижаване на документите, за понижаване на режимите, в това време вие процедирате нови актове, в които предвиждате нови режими и нови изискуеми документи. И това е реалност в същия миг, в който ги понижаваме. Така че, секторното водачество да се простира и там – във връзка с нови наредби, нови закони и да се мисли сериозно за какво и на какво съображение пожелаваме нови документи, нови инспекции.
Във връзка с това аз мисля да предложа основаването на нещо като административен ръб, който да следи най-малко на равнище актове на Министерския съвет всяко предложение дали в действителност не води до увеличение на административната тежест, всеки нов акт, който одобряваме.
БОЙКО БОРИСОВ: Порожанов!
РУМЕН ПОРОЖАНОВ: Благодаря, господин министър председател.
Много в детайли разгледахме всички режими, в детайли сме описали всички документи – 270 броя административни услуги има в бранша на Министерството на земеделието, храните и горите и с тях са свързани 173 регулаторни режима. Девет от тях са лицензионни, пет от тях са в Агенцията по храните, във Фонд "Земеделие " – два, в министерството – два; 68 регистрационни, отново разпределени в тези структури, 88 разрешителни и осем броя съгласувателни и уведомителни.
Направили сме разбор на документите, които могат да отпаднат, и на режимите, които могат да отпаднат. На този стадий това, което сме дали към кабинета на господин Дончев, са отпадането на пет броя регулаторни режими, от които три регистрационни и два разрешителни, седем административни услуги. Облекчаване на 53 броя административни услуги и режими от позиция на понижаване на изискуемите документи, които са близо 100.
Трябва да се има поради, че доста от изискуемите документи са заявки, което е неизбежно, несъмнено и платежно разпореждане. Те са разказани и подвигат броя.
Като споделих, че на този стадий е това предложение, за мен би било потребно чекът, който е изработен в нашата администрация да бъде още един с един представител или от кабинета на господин Дончев, или на Росен още един път, с цел да забележим външния взор върху по този начин към този момент оценените документи, систематизирани, в това число и такси, които се събират, с цел да забележим към този момент в границите на наклонността, която е заложена, външният взор да ни подскаже едно или друго деяние. Така че, един спомагателен чек на този първи би бил потребен. И към този момент да се пристъпи към съответната промяна на нормативни документи, които да облекчат тези режими.
Благодаря Ви.
БОЙКО БОРИСОВ: Друг?
Катя!
С стопанската система трябваше да обявите за…
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Това е за така наречен легализация на подписа на преводите, което е услуга, която ние по принцип предлагаме да отпадне, господин министър председател.
Ние също, съвсем следвайки логаритъма, който вицепремиерът Дончев предложи (разбира се, има още много работа да се върши), направихме разбор на съществуващите услуги. Специфичното на Министерството на външните работи е, че в по-голяма част от услугите то в действителност прави посредническа роля при услугите, които дефакто дават другите ведомства. Например, Министерството на вътрешните работи във връзка с издаването на персоналните документи, Министерство на правораздаването, когато става въпрос за българско поданство, надлежно всички останали ведомства и структури, които издават такива документи, като това, което Вие оферирате.
Услугите могат да се групират в 19 групи, само че истината е, че всяка от групите има много подгрупи. Във всяка една от тях е допустимо да има документи, които могат да престанат да бъдат изисквани заради свързване с регистъра – дали уверение за удостоверение за съдимост, дали настоящо положение на компания.
Има услуги, които, господин министър председател, са основани единствено с подзаконов нормативен акт, последно обновен 1990 година, като една от услугите е така наречен легализация на подписа на превода, което би трябвало да се извърши в Министерство на външните работи. При състояние, че има указател на преводачите, смятам, че това е услуга, която би трябвало да отпадне.
Също по този начин, вършим разбор на таксите, които се събират, и според мен в огромна част от услугите има запас за отпадане и значително понижаване с до 30-40% на таксите, които се събират. Ще дам един образец. Създадена е електронна услуга, а точно – подаване на заявление за български документи за идентичност от чужбина, за която обаче се изисква български електронен автограф. За година и половина (тоест, откогато действа) и 500 хиляди лв. струваща услуга има две такива заявки по електронен път. Анализът, който вършим е, че това е дефакто невероятно за осъществяване откакто единствено двама за година и половина българи, живеещи в чужбина, имат подобен български електронен автограф. Тоест, предлагаме, несъмнено смяна и редизайн на тази услуга.
Какво се случва? Подават се документите в консулските служби, които се изпращат в Министерство на вътрешните работи. Външно министерство тук дефакто прави опосредстваща активност – изпращат се тук и Министерство на вътрешните работи надлежно ги издава. Сроковете са извънредно дълги – 60 дни за бърза услуга!
БОЙКО БОРИСОВ: Обяснете на сътрудниците по какъв начин работи системата, с цел да им стане ясно въобще през какво минават жителите.
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: На първо място, отиват в съответната консулска работа, подреждат се на опашка, чакат и попълнят там на ръка, наблягам – на ръка, заявката за персонален документ. След което бързата услуга за издаване на документ, представете си, е 60 дни, елементарната е 90 дни, по нормативен документ. След като се подадат и се съберат документите там, те се изпращат в България.
БОЙКО БОРИСОВ: Сигурно с дипломатически куриери.
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: С дипломатическа поща. Изпращат се в България, тук се издават документите, след което се връщат за приемане в съответната консулска работа според от страната. Там предлагаме много облекчения. На първо място, с цел да е електронно подаване на персоналните документи…
БОЙКО БОРИСОВ: Тук единствено ми доизясни. До тук е единствено Министерство на вътрешните работи, а Външно какво прави по тези визи?
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Приема документите. Иначе хората би трябвало в България да ги подадат персонално. Всъщност, ние сме фронт офисът.
Не е казусът кой стои на гишето, казусът е какви документи се желаят, какъв брой постепенно се случва. По-скоро, тук значителният проблем е извънредно тромавата процедура. На първо място, ги караме да подават там на ръка в случай, че тук може да се попълни по електронен път и да се изпрати. Изискването за електронен автограф, публикуван от България, би трябвало да отпадне изрично, с цел да може да се подават по електронен път непосредствено тук. Защото, по този начин или другояче, те отиват да ги вземат персонално след това. Тоест, в случай че е различен човек, ти няма да дадеш документа. Второ, таксите, които се събират. Веднъж събират от Министерството на външните работи, един път събират такса от Министерството на вътрешните работи, надлежно таксата става някъде към 70 евро, в случай че не се неистина, извънредно висока.
Така че, тук имаме ние много оферти по облекчение на тези услуги. Съвместно с Министерство на вътрешните работи, несъмнено, би трябвало да ги създадем, тъй като нормативната уредба е тяхна – и за понижаване на таксата, отпадане на такса, надлежно смяна на нормативните документи, електронно приемане на услугите. Дори предлагаме и опция по пощата да се получават персоналните документи, каквато процедура има други страни, според от това дали е подадена електронно или не. В тази услуга имаме доста планувани ограничения.
Също по този начин и за паспортите, така наречен интернационалните паспорти. По нашия разбор съвсем във всички страни продължителността на годност на този документ е еднакъв на продължителността на годност на персоналната карта. Сега е пет години, предлагаме да стане 10, т.е. – няма потребност на пет години, а на 10 години ще вървиш да си сменяш документа за идентичност, персонална карта. Това ще бъде огромно облекчение за всички, които се доставят с тези документи.
Абсолютно във всяка една от услугите, които предлагаме, констатирахме изключителна мудност. Прав е вицепремиерът Дончев, че доста огромна част от нещата са въпрос и на вътрешна организация на съответното ведомство. Тоест, има ограничения, които са нормативни, само че има доста ограничения, които могат да се вземат, променяйки вътрешната организация на документите.
Нещо доста значимо. В България АПОСТИЛ се слага единствено на едно само място и това е Министерството на външните работи, надлежно в Министерството на образованието и науката, когато става въпрос за тапия. Изключително затрудняваща процедура. От всякъде би трябвало да дойдете в Министерството на външните работи, с цел да ви се сложи АПОСТИЛ.
Предлагаме изнесени услуги във ведомствата и второстепенните разпоредители, където ги има. Това ще стане доста елементарно, ще се наложи смяна на закон, само че ще спести ужасно доста време и ужасно доста пари на българските жители. Сега отвред би трябвало да дойдеш в София.
БОЙКО БОРИСОВ: Какво споделя образованието?
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Вие можете в инспекторатите да го вършиме, е нашето предложение.
КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: Освен това, което сподели госпожа Захариева за облекчение на услугата, ние предвиждаме да отпадне полагането на АПОСТИЛ върху документи за приключен клас, приключена степен на учебно обучение, издадени от учебни заведения на държави-членки на Европейския съюз. Другото към този момент е процедура на облекчено...
БОЙКО БОРИСОВ: Може и за други страни да помислите.
Да обясните на сътрудниците, какво ни дава тази легализация?
КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: Дава ни убеденост, че подписът е достоверен, най-общо.
БОЙКО БОРИСОВ: Като не е достоверен, няма ли наказателна отговорност за този, който даде документ с погрешно наличие?
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Има спогодба.
БОЙКО БОРИСОВ: Каква спогодба?
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Международна спогодба за АПОСТИЛ и ние, с цел да променим това, би трябвало да изменим решението на Народното събрание, с което е утвърдена съответната спогодба.
Но в действителност в България сме основали извънредно тромава процедура във връзка с слагането на АПОСТИЛ. Само в София, единствено на две места, това е цялостен парадокс! В множеството страни има изнесени центрове за слагане на АПОСТИЛ в общински, регионални структури.
БОЙКО БОРИСОВ: Добре, проверете го това.
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Да, ще проверим какво може да се направи.
Това е облекчена процедура, която отстранява легализацията. Преди това е трябвало да бъдат легализирани тези документи. Ние вкарваме АПОСТИЛ – това е Конвенцията за унищожаване на заверка.
Ние хубаво облекчаваме легализацията, което хората другояче би трябвало да създадат в непозната страна, само че когато ги караме да идват единствено на две места и то единствено в София за тези документи, в действителност, това не е кой знае какво облекчение. Да, по-лесна е процедурата, просто се слага един щемпел, само че въпреки това се идва единствено в София. Трябва да забележим от кое можем да премахнем в действителност слагането на АПОСТИЛ, това е първа стъпка.
Втората е децентрализация на услугата, т.е. – предоставяне на повече благоприятни условия и по места да се слагат АПОСТИЛ-и.
И отпадането на безусловно безсмислената процедура за легализация на подписа на преводача, което се прави в Министерството на външните работи – заверяваш подписа на преводача?! До един месец отпада тази процедура, изрично, безусловно безсмислена процедура, не дава никаква добавена стойност нито за страната, нито за жителите.
БОЙКО БОРИСОВ: Желязков, като дойдат тези специалисти на следващия ден, желая доста детайлно с специалистите от Външно министерство и Вътрешно министерство да проучите, те да кажат, тъй като започвам малко да се колебая. Да речем, те не са били на опашки там, само че аз в Берлин си приказвах с посланика на тази тематика – има повтаряне на функционалности, циркулиране и губене на време и нерви на хората. И тъй като нямат избор, те вътрешно бушуват, системата по този начин ги изстисква, че чакат и три месеца, и шест месеца. Буквално няма човещина – ето по този начин, да ги разберем! Не може в 21-и век да не може по електронен път да се събират, вършат огромна част от тези документи. Да се запита, да се върне от самия чиновник, да спестим на хората време и нерви.
Легализация на подписа на еди какво си…!? В края на краищата, в случай че носиш подправен документ има наказателна отговорност! Има служби, които се занимават с това. Светът е толкоз дребен – ще се обадят в университета, дали е в Канада, дали е в Берлин или в Париж – няма в регистъра данни за такова лице, даваш го на прокурора и приключваш.
Добре, а за какво срокът е 6 месеца?
ВАЛЕНТИР РАДЕВ: Всичко е "до ". Може да стане и за два дни, зависи от коя страна се изпраща.
БОЙКО БОРИСОВ: В смисъл?
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Нямаме дипломатическа поща, това е истината. И по тази причина съм подхванала ограничения за връщането на така наречен командирска поща, само че би трябвало да забележим къде имаме народен транспортьор, а не да чакаме дипломатически пощальон да отиде. В момента какво се случва, господин министър председател? Което служебно лице върви, то взима документи. Това е истината. Тоест, нямаме пари за това да има куриери, които да отидат до там, да вземат пощата и да я занесат. Ако електронизираме услугите, несъмнено това е необходимо…
БОЙКО БОРИСОВ: Валери!
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Аз мисля, че можем да бъде потребни с това, което сме създали с Министерството на труда и обществената политика, с Министерството на вътрешните работи и с Консулския отдел. Това, което направихме за до 90 дни работещите в България. Цялата инспекция минава за седем дни и при Вътрешните работи, и при Външните работи. Външните работи ревизират дали индивидът инцидентно не е в България, дали е вътре или не. Вътрешните работи си имат електронна система, в която се влиза с името и се открива дали има някакви закононарушения, прояви в България и отвън България. Това са инспекциите. Седем дни, това се работи сега по Правилника за трудовата миграция и трудовата подвижност. Толкова.
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Всичко ще се реши с отпадането на въпросното условие за електронен автограф и електронното подаване на документи. Срокът ще се редуцира на периодите, които са в България за издаване на персонални документи. И тук би трябвало да променим закона, това е обикновено.
БОЙКО БОРИСОВ: Добре, само че аз с Томислав съм се схванал и с Росен Желязков в идващите дни да приготвим и да внесем, да помолим Народното събрание, всички парламентарни групи и болшинството да внесем тези 34-35 или какъв брой промени на фрази в законите, с цел да може всичко това да го отпушим до ваканцията на Народното събрание. Така че, желая да се изготви бързо. След като в една сфера към този момент е седем дни и това е хубаво, променяме, вършим го, отпадат и юли месец рапортуваме на обществото какво сме създали най-после.
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Готови сме с текста.
БОЙКО БОРИСОВ: Щом сте подготвени с текста – Томислав да ги заключи.
ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Ако се свържат с регистрите…
БОЙКО БОРИСОВ: Ще ги свържем с регистрите.
Още не е задоволителна енергичността. Още ми се коства, че не всички разбирате какъв брой ни е значимо.
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: В това отношение и в организациите има сходни неща. Може би господин Симеонов би трябвало да извика шефа на Агенцията за българите в чужбина. Там е по-сложно, през нашите консулства се подават документи за удостоверения за генезис и т. н. Една част по този начин. Други се подават тук. Там също могат да създадат предложение част от тези неща – по електронен път.
БОЙКО БОРИСОВ: Колеги, желая всички да се чувствате ангажирани с това и който където реши, или нещо в случай че пропущам – незабавно се включвате и го вършиме. Така че, след това Валери и Катя да се схванат по тази тематика. Всяка помощ е...
Валери!
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Уважаеми господин министър председател, уважаеми господин вицепремиер по защитата, желая да ви осведомявам, че по самодейност на госпожа Цачева по този въпрос към този момент се работи и много сме напреднали, за което й благодаря.
БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 27



Точка 29
Проект на Постановление за одобрение на спомагателни разноски и прехвърляния за 2017 година

БОЙКО БОРИСОВ: Радев!
ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Уважаеми господин министър председател, уважаеми сътрудници, с плана на Постановление на Министерския съвет се цели обезпечаване на спомагателни разноски в общ размер на 12 милиона лв. за осъществяване на ограниченията за сигурност и застраховане на събитията при провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, разпределени по ведомства, както следва:
по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2017 година – 9 милиона и 500 хиляди лева;
по бюджета на Държавна организация "Национална сигурност " – 500 хиляди лева;
по бюджета на Столична община – 2 милиона лв..
Средствата са нужни за обезпечаване на условията, касаещи възстановяване на радиопокритието и потенциала на съществуващата радиокомуникационна среда на територията на гр. София и в постройката на НДК. Ще се подобрят оперативната съгласуемост и връзка сред другите институции, свързани с организацията и провеждането на Председателството, това на Министерство на вътрешните работи, НСО, ДАНС, Министерския съвет, Министерството за председателството и НДК. Също по този начин ще се обезпечи единна платформа за консолидиране на системите за видеонаблюдение и продан на информация със системите на Столична дирекция на вътрешните работи, Столична община, летище София и НДК.
С внедряването на системата ще се реализиран следните цели: повишение сигурността през интервала на осъществяване на Председателството чрез модерни технологии, изпреварващо автоматизирано идентифициране на закани против сигурността и след приключването на Председателството, което също е значимо, всички горепосочени изгоди ще бъдат употребявани за изцяло интегрирано ръководство на ресурсите на Министерство на вътрешните работи, Столична община и други с оглед повишение сигурността на София и възстановяване на превен
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР