До края на декември тази година към всеки асансьор в

...
До края на декември тази година към всеки асансьор в
Коментари Харесай

Под всеки асансьор - предпазен щит

До края на декември тази година към всеки асансьор в България би трябвало да има инсталиран щит под кабината. Това припомнят от ДНСК. Въвеждането на защитните щитове е част от 10 ограничения за повишение на сигурността, според европейските стандарти, признати и в България.

В противоположен случай от 1 януари 2024 година ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, са длъжни да спрат неговата употреба и да уведомят съответния районен отдел на Главна дирекция „ Инспекция за държавен механически контрол “.

Промените в текста на Наредбата за безвредната употреба и техническия контрол на асансьори, касаещи монтирането на защитен щит под кабината са въведени през 2014 година след разискване с всички заинтригувани страни.

Изискването се отнася до жилищни здания, предприятия, институции и всички сгради, които са получили уверение от ДАМТН за реализиране на дейностите по поддържане, поправяне и преустройване на уреди за напредване сред етажите на здания.

Целта е оборудването да защищава жителите от рухване в шахтата, когато напущат кабината при наложително отваряне на шахтната врата след засядане или в други обстановки. Нововъведенията ще са за сметка на ползвателите на асансьорите. Лицата, които поддържат асансьори, са длъжни да уведомят документално ползвателите им и да не позволяват употребата на асансьорите, когато те не дават отговор на нормативните изискванияизисквания.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР