До края на декември работниците или служителите трябва да представят

...
До края на декември работниците или служителите трябва да представят
Коментари Харесай

До 31 декември кандидатстваме за данъчни облекчения за деца

До края на декември служащите или чиновниците би трябвало да показват нужните документи пред своите работодатели по главното трудово правно отношение, в случай че желаят да употребяват данъчните облекчения за деца посредством тях. Новото през тази година е, че към този момент не се изисква писмена декларация от другия родител, че той няма да употребява облекчението. Дадена е опция от тази година и двете облекчения - за деца и за деца с увреждания, да се употребяват от двамата родители, когато приходите на единия не са задоволителни, с цел да употребява облекченията в цялостен размер. В тези случаи разликата може да се употребява от другия родител посредством подаване на годишна данъчна декларация по член 50 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица (ЗДДФЛ).

Данъчното облекчение за деца (по член 22в от ЗДДФЛ) дава опция сумата от годишните данъчни основи да се понижи според от броя на децата: с 200 лева за едно ненавършило пълноправие дете, с 400 лева - за две ненавършили пълноправие деца, или с 600 лева за три или повече ненавършили пълноправие деца. Данъчното облекчение за деца с увреждания (по член 22г от ЗДДФЛ) разрешава сумата от годишните данъчни основи да се понижи с 2000 лева за развъждане на дете с 50 или с над 50 на 100 тип и степен на увреждане.

Данъчните облекчения за деца, както и за деца с увреждания за 2018 година могат да се употребяват по два метода. Първият метод е посредством работодателя по главното трудово правно отношение. Той е длъжен да извърши годишно облагане на приходите от трудови правни отношения на съответното лице в период до 31 януари 2019 година В този случай е належащо служащият или служителят да даде на работодателя си Декларация по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца) и/или Декларация по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (за данъчното облекчение за деца с увреждания), както и останалите нужни документи, в период от 30 ноември до 31 декември 2018 година

Вторият метод е с подаване на годишната данъчна декларация за 2018 година - до 30 април 2019 година Към нея би трябвало да се приложи и съответният пример на декларация: Декларация по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ за прилагане на данъчното облекчение за деца (образец 2005) и/или Декларация по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ за прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания (образец 2006).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР