До края на август трябва да бъдем готови с ясен

...
До края на август трябва да бъдем готови с ясен
Коментари Харесай

Присъствено или дистанционно начало на учебната година? До края на август ще има отговор |

До края на август би трябвало да бъдем подготвени с явен сюжет по какъв начин започва образователната година.

Това съобщи служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков в изявление за БНР.

" Това, което сме сложили като задача, е към края на август картината да е изцяло ясна и във връзка с имунизираните, и във връзка с математическото прогнозиране какво ще се случи на 15 септември. Знаете, че сега имаме гладко повишаване на случаите и до момента в който началните упования бяха октомври, ноември да бъде вълната, сега към този момент има съществени опасения, че тя ще стартира в интервала към 15 септември. Трябва да бъдем подготвени в края на август с явен сюжет по какъв начин започва образователната година ", сподели той.

Относно ниския % на имунизирани учители и възпитатели министърът уточни, че осведомителната акция на МОН за имунизациите е посочила, че " хората са жадни да получат надеждна информация " и с цел да преодолеят объркването и неналичието на изясненост, от министерството са привлекли 20-ина експерти от медицинските университети, от института по заразни и паразитни заболявания, от здравните инспекции, които да дават отговор умело и цялостно, доколкото това е допустимо, на въпросите на педагозите.

" Направихме всичко допустимо да осведомяваме цялата система за какво би трябвало да се имунизират учителите и шефовете. Разбира се, преди всичко това е с цел да осигурим тяхното здраве, тъй като статистиката е ясна. Над 1000 пъти е по-опасно да срещнеш заболяването, в случай че не си се ваксинирал, в това число и за хората с хронични болести. С други думи, първо, хората би трябвало да се погрижат за себе си, по-късно - за децата в учебно заведение, за роднините у дома. Всичко това към този момент е пределно ясно ", сподели министърът. По негови наблюдения в учителските среди към момента има терзания, които не престават да ги стопират, само че той чака с наближаването на четвъртата вълна да стане ясно, че " имунизирането е вярното решение ".

На въпрос дали е последовател на налагането на наложителна имунизация за работещите в учебните заведения и детските градини той отговори, че се въздържа от поддръжка за наложителните ограничения, тъй като " българинът има настройката в случай че нещо се прави наложително, той да се пробва да се съпротивлява ". Но съм доста " за " позитивните тласъци в това отношение, добави министърът. Сред тласъците, които бяха обезпечени за имунизираните, е обезпечаването на 2 спомагателни дни отпуск. За София те са 3.

Дали да се имунизират децата над 12 години? " Има такава опция, с една от имунизациите това към този момент е позволено. Смятам, че би трябвало да е решение на родителите и децата " - уточни проф. Денков.

В момента в системата - към 4100 учебни заведения и детски градини - към половината, 47%, имат медицински кабинети, в които постоянно има здравно лице, обясни служебният министър каква е подготвеността за новата Коронавирус вълна. Останалите имат контракти или за два, три дни в седмицата, или при потребност, при повикване се явява здравно лице. Няма учебно заведение или детска градина без контракт.

Дистанционно или присъствено начало на образователната 2021/2022?

Рискът да е отдалечено сега е действителен - призна министърът и изясни, че той, в огромна степен, е обвързван с ниската степен на имунизация. " Затова и толкоз постоянно молим: " Ваксинирайте се! ", тъй като това ще обезпечи доста по-дълъг присъствен развой. "

За отдалечено образование, което доближава до всички възпитаници, са нужни още почти 44 хиляди таблети и преносими компютри. 3/4 от тях са за избраните от проф. Денков като " най-рисковите " учебни заведения. Имат се поради тези с централизация на възпитаници, които " най-лесно изпадат от учебно заведение ".

Отделно от дефицита на устройства е и казусът с достъпа до интернет. Около 34 хиляди ученика нямат постоянен достъп до интернет, уточни министърът.

За да се решат тези проблеми, е обезпечено финансирането.

" Почти всички пари успяхме да осигурим посредством преструктуриране на бюджета на министерството. Няколко милиона лв. трябват от централния бюджет. Вече сме ги договорили с Министерството на финансите. Опитваме се в сряда последните изчезнали средства да бъдат гласувани с решение на Министерския съвет.

Около половината от тези електронни устройства можем да осигурим по рамкови съглашения. Очакваме твърдо до края на месец септември да успеем да ги осигурим. (...) За другите 15 хиляди би трябвало да обявим нова социална поръчка, която сега се приготвя и ще бъде пусната през идващите дни. Там въпросът е да осигурим бърз развой, без обжалване. Знаете, че обжалванията са най-големият проблем. Надяваме се, че ще проявят схващане и компаниите и няма да попречат на децата да стартират годината с устройства. "

За целите на Има Такъв Народ в образованието: преосмисляне на делегираните бюджети и мандатност на шефовете

" Ясно е, че делегираните бюджети в чистия си тип имат проблеми. (...) От правилото " парите следват ученика " би трябвало да преминем на правилото " парите следват качеството " - е позицията на Денков. - Големият проблем в това условие е, че ние нямаме методика за оценка на добавената стойност, която дава едно учебно заведение. При това особено желая да обърна внимание, че с изключение на учебното заведение за напредъка на учениците имат значение техните родители, обществен статус, учебен статус и така нататък Това прави оценката по-трудна. Не е задоволително да вземете единствено резултатите от националните външни оценения след 4. и 7. клас и да кажете: " Училището е асъдействало това ".

Има опция да се сътвори такава методика, основана на математически модели. Направени са и първи стъпки в тази посока от проф. Банков от Софийския университет, който е почнал създаването.

" За страдание, началният опит не е отчел всички значими фактори. Има на какво да се стъпи, само че би трябвало да се рестартира процесът " - е оценката на проф. Денков, съгласно който системата има " голяма " потребност от такава оценка. " Това би дало отговор и на доста други мнения: какъв брой елитни са елитните гимназии, какъв брой способстват сложните учебни заведения. Може да се окаже, че доста по-висока е добавената стойност в едно учебно заведение, което работи с сложни деца, в сравнение с в една елитна гимназия, просто тъй като с вторите деца е доста по-лесно да се работи ", изясни той.

Служебният министър е изрично " срещу " отпадане на националните външни оценения след 4., 7. и 10. клас.

" Единственото, което може да се разисква, е дали би трябвало да се промени форматът на оценяването " - сподели министърът и отговори на въпроса " за какво е належащо " по следния метод: " Нямаме друго средство, с което да оценим напредъка след всеки стадий, във всяко учебно заведение, във всеки регион, да създадем съпоставяне сред дребен и огромен град. Тази информация ни е извънредно значима. Ако махнем външното оценяване, няма да знаем какво става в учебната система " .

Според него изпитните формати след 4. клас може да се трансформират, тъй че децата да бъдат по-облекчени и по-малко уплашени.

Той обърна внимание и на смяна, която сякаш не е изключително забележима, а касае кандидатстването във висшите учебни заведения и ще влезе в действие за учениците, които следващата година ще завършат 12. клас.

Те ще имат опция за два разнообразни вида матури. Едните са по специализиращите предмети, само че също по този начин ще има опция и за матура по общообразователните предмети, които са учили примерно в 8-10. клас и не са учили в 11. и 12. клас, подсети министърът и изясни за какво обръща внимание на смяната:

" Това се оказа, че не е добре разбрано измежду родителите и във висшите учебни заведения, и оттова има известни терзания по какъв начин ще се образува балът за идната академична година. Водим диалог и с висшите учебни заведения и ще пуснем информация за това какви са опциите, тъй че да се употребяват държавните зрелостни изпити, а не да се връщат към оценки от 8., 9., 10. клас, каквито хрумвания има ", обясни той.

Разяснението от МОН се чака до края на август. Най-късно през октомври и висшите учебни заведения да обяснят по какъв начин ще вършат балообразуването, тъй че родителите и учениците да бъдат спокойни, подкани ги министърът.

" Отново дружно "

Он програмата за безвъзмездни за възпитаници и учители стратегия до края на юли са се възползвали към 20 хиляди души. За тях са били изхарчени към 2/3 от отпуснатия от страната финансов запас. Министърът предвижда, че доникъде на август той ще бъде привършен и че даже ще има учебни заведения, които няма да бъдат утвърдени. Подадените за втория стадий на програмата заявки са от 33 учебни заведения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР