До края на август 2022 в Турция са пристигнали три

...
До края на август 2022 в Турция са пристигнали три
Коментари Харесай

3 млн. руснаци за няколко месеца: в Турция не всички са доволни


До края на август 2022 в Турция са пристигнали три милиона руснаци. Колко от тях ще останат трайно в страната, не е ясно. Много от руснаците обаче си купуват недвижими парцели, а това не се харесва на всички в Турция.

Някои идват с по няколко куфара, други единствено с раница, в която е най-необходимото. Мнозина пътуват сами, други идват на групи. Не на всички места в обаче те са мечтани. По данни на западните държавни управления към 400 000 руснаци са избягали от родината си след оповестената от. Мнозина се насочват към Турция, за където нямат потребност от виза. Тези, които идват като туристи, могат да останат до 90 дни, а удължаването на престоя до една година може да стане без всевъзможни проблеми – в случай че може да се потвърди наличността на жилище и на средства. Между януари и август в Турция са пристигнали три милиона руснаци като туристи. Колко от тях имат желание да останат трайно в страната, към този момент не е ясно.

Проблемът с недвижимите парцели

Полетите сред съветските и турските летища са сред 100 и 120 на ден, написа немският „ Кьолнер Щатанцайгер “. Търсенето е огромно и самолетите пътуват от Русия към Турция цялостни. Контролът по съветските летища в това време е засилен: мъжете, които подлежат на военна работа – т.е. всички сред 18 години и пенсионна възраст – биват разпитвани най-подробно преди заминаването. И който няма билет за връщане, може и да не бъде пуснат да излезе от страната.
Редакцията предлага
Повишеният интерес на руснаците към Турция проличава и на пазара на недвижимите парцели, най-много в курорта Анталия. Както осведоми кьолнският всекидневник, в центъра на града към този момент цели улици са в съветски ръце. А това не се харесва на локалните поданици – защото в някои елементи на града наемите са се нараснали петкратно от предходната година насам. Това се дължи освен на, а най-вече на търсенето на недвижими парцели от страна на пристигналите руснаци. А всеки, който влага минимум 400 000 $ в неподвижен парцел, получава и турско поданство. Междувременно цените на къщите и на жилищата са станали непостижими за доста от локалните хора.

И без това свитият пазар на жилища изпитва усложнения от притока на доста сирийци, афганистанци и иранци и в 16-милионния Истанбул. А в разгара на това напрежение идват и руснаците. В известни истанбулски региони като Бейоглу, Бешикташ или Кадъкьой съвсем не са останали свободни и налични жилища. Тези, които се нуждаят от апартамент, са принудени да търсят в покрайнините на града.

По информация на NTV през юни в Турция са били продадени 1887 недвижими парцела на съветски жители, което съставлява растеж от 529% спрямо юни 2021 година. От данните на Турската статистическа работа излиза наяве, че и през август руснаците са били в челото на листата от чужденци, закупили парцели в Турция – общо 1238 на брой.

NTV също споделя за руснаците, –  освен това не става дума единствено за мъже, а и за дами като психоложката Ирина Гайзина, напуснала родината си заради опасения от гонене, защото членувала в опозиционната партия „ Яблоко “. Избрала Турция заради опцията да замине за там без виза. „ Армения, Грузия или Узбекистан също бяха разновидности.

Руски туристи на път за Турция

Там даже щях да имам по-малко проблеми с езика, в сравнение с тук, само че тъй като от ден на ден руснаци бягат към тези страни, се притеснявам, че в един миг настроенията там може да се преобърнат. “ Гайзина добавя: „ В Турция живеят доста милиони хора, има доста туристи – тук вършим по-малко усещане “.

„ Останете в Русия “

Пред „ Берлинер Цайтунг “ журналистът Александър Полозов, открил се в Анталия, с цел да се избави от мобилизацията, споделя: „ Ако не бях избягал от Путин, щях в този момент да съм боец или даже да не съм измежду живите “. Полозов акцентира: “Не е задоволително единствено да не подкрепяш Путин и войната – належащо е да се противопоставиш интензивно на диктатурата, с цел да падне най-сетне.

Моят другар Олександр от Украйна е уверен, че решението да не се позволяват руснаци в Европа е безусловно вярно. Това е явен сигнал към всички съперници на режима: би трябвало да останете в Русия и да предизвикате нова съветска гражданска война. Кой различен да го направи, щом Путин съперниците на Путин всеобщо отпътуват и дават на диктатора свободата да манипулира публичното мнение? “

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Турция: хората, които събират отпадък, с цел да оцелеят
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР