До края на астрономическата зима времето ще запази своя настоящ

...
До края на астрономическата зима времето ще запази своя настоящ
Коментари Харесай

Ще вали ли сняг до края на март?

До края на астрономическата зима времето ще резервира своя сегашен пролетен темп – с температури към и малко над нормалните за сезона.
Текущата седмица ще е преобладаващо облачна около придвижването на преминаващ циклон. В понеделник преваляванията ще стартират следобяд – първо в Западна България, а до среднощ и в някои централни и източни региони. Вторник и сряда ще вали с спирания съвсем в цялата страна, в някои региони на Централна и Източна България в по-значителни количества.
По планините преобладаващите превалявания също ще са от дъжд, а сняг ще вали над 1700-1800 метра. С понижението на температурите в хода на седмицата снежната граница ще се намали. 
С приближаването на почивните дни облаците все по-често ще се раздират в интерес на слънцето, а преваляванията ще стават по-оскъдни.
Понеделникът ще е прохладен с изключително мощни южни пориви по северните планински скатове. Вятърът ще е топъл и ще задържи температурите в първите два дни на седмицата по-високи – сред 15 и 20 градуса. Кулминацията в температурите ще е съпроводена и с обичайния транспорт на сахарски прахуляк в ниския атмосферен пласт.
„ Днес над страната има огромна централизация на необитаем прахуляк от Сахара. Утре тя ще намалее, чака се идващите дни да няма транспорт на прахуляк ”, съобщи синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Кирилова в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.
От сряда до петък ще е по-хладно – следобедните температури ще са сред 8 и 13 градуса, а в часовете на разсъмване са вероятни слани. В дните към Сирни Заговезни термометрите още веднъж ще се върнат към по-приятни пролетни равнища.
Около началото на астрономическата пролет (на 20 март в 5:06 ч.) има изгледи да премине атмосферно разстройване с превалявания от дъжд. А по-късно – в интервала 22-25 март следва по-осезаемо захлаждане. Преобладаващите превалявания в равнините ще са от дъжд. Макар че някои метеорологични модели позволяват снеговалеж и на по-малка надморска височина. Ако този сюжет се осъществя, нощните и утринните температури ще паднат към и малко под нулата, а денем термометрите ще демонстрират сред 5 и 10 градуса.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР