До края на април трябва да стане ясно колко ще

...
До края на април трябва да стане ясно колко ще
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Търсим начин ремонтът на яз. Огоста да започне до май

До края на април би трябвало да стане ясно какъв брой ще коства ремонтът на язовир " Огоста " и строителните действия да стартират. Това съобщи министърът на икономищката Богдан Богданов, който напарви оглед на водното оборудване дружно с представители на Държавната организация по метрологичен и механически контрол. Издаденото строително позволение изтича през май.

„ Проблемът с ремонта на язовир „ Огоста “ е дълготраен и към този момент е доста наболял. Язовирът би трябвало да бъде ремонтиран предпочитано в незабавен порядък.

Ремонтът на стената на язовир „ Огоста “ е обвързване на страната и страната би трябвало да си свърши работата. Обсъдихме идващите стъпки и се надявам това да успокои обществото, тъй като подхващаме действителни дейности. Да, ресурсът, който е бил обособен преди години е изхарчен, подобен запас няма сега, само че това, за което сме поели ангажимент, е с възобновяване на средствата в ДКК, да създадем всичко допустимо да отделим запас за ремонта. Ще работя с сътрудниците, с цел да намерим решение преди приключването на периода на строителното позволение. “, сподели министър Богданов.

По неговите думи ще бъде образуван екип от регионалната администрация на Монтана, Държавната консолидационна компания (ДКК), Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН), Държавното дружество „ Управление и стопанисване на язовири “ (ДПУСЯ) и Министерствата на стопанската система и промишлеността и на земеделието и храните. Експертният състав ще има за цел да направи оценка за осъществяването на нужните строително-монтажни работи на стената на язовира.

Министър Богданов подсети, че през годините към този момент са били изхарчени 600 млн. лева за ремонт и реорганизация на язовири, само че „ Огоста “ не е бил измежду предоставените за ремонт. Ето за какво все още няма подписан контракт за това, което постанова намирането на решение и обезпечаването на финансов запас за осъществяването на нужните строително-монтажни работи.

Богданов уточни, че за изхарчените към този момент пари, предоставени без публични поръчки, Министерството е обжалвало в съда отхвърли на прокуратурата да образува произвеждане

В Монтана министър Богданов разиска икономическото развиване на района на среща с Областния шеф Ивайло Антонов, представители на Общината и депутати от района - Ванина Вецина и Ирена Младенова.



Икономическият министър разгласи, че ще бъде построено районно капиталово звено, което ще показва преимуществата и опциите за осъществяване на планове в Монтана и района. Екипът ще бъде подпомаган от Министерството на стопанската система, НКИЗ и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

Министърът уточни, че Северозападна България предлага добра бизнес среда.

„ Тук е най - високият предел за държавна помощ. До 60% от финансовите разноски могат да се провиснал при привличане на вложител в района “, акцентира Богданов.

На срещата бе разисквана и опцията за основаване на нова индустриална зона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР