До края на 2025-та година трябва да се изработи карта

...
До края на 2025-та година трябва да се изработи карта
Коментари Харесай

До края на 2025 г. трябва да се извърши картографиране на сеизмичния риск в страната

До края на 2025-та година би трябвало да се създаде карта на сеизмичния риск в страната. Ангажимент за това има Агенцията по геодезия, картография и кадастър.
Това сподели заместител – министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев в изявление за телевизия Скат.
Министерството на районното развиване и благоустройството към този момент е утвърдило Методиката за разбор, оценка и картографиране на сеизмичния риск на страната, стана ясно от думите на заместител – министъра. Средствата, които са нужни са към 10 млн.лв. и обезпечаването им ще се търси от бюджета.
В картата ще бъде отразено описанието на всяка постройка в страната и това, по какъв начин би „ реагирала “ при даден тип земетресение. Ще се разработят и съответните ограничения, които е належащо да бъдат подхванати в разнообразни обстановки, акцентира Йовев.
Информацията за сеизмичните опасности в другите зони може да способства за повишение качеството на строителството у нас, за възстановяване на инженерната инфраструктура, за поддръжката на хидротехнически и енергийни уреди, за модернизирането и развиването и на други области от живота, стана ясно от думите на заместител - министъра. Според него тези данни имат и икономическо значение за страната, тъй като играят значима роля за виновното и качествено строителство, за построяването и етажността на постройките
Според Йовев е належащо основаването и на лаборатория по сеизмична резистентност, в която да се правят на практика проби и тествания, с цел да се потвърдят съответните качества на материалите, които се употребяват в строителството, както и на структурите, методите и технологиите на създаване на постройките.
Около 97% от територията на страната към този момент е покрита с кадастрална карта, заяви заместител районният министър. Остават по-малките обитаеми места.
“В момента текат търгове за възлагане на поръчки за основаване на кадастрални карти и регистри на към 400 дребни обитаеми места, като села и махали ”, сподели Валентин Йовев.
Той изясни, че тактиката и дълготрайната стратегия на Агенцията по геодезия, картография и кадастър плануват надграждането на кадастралната карта и основаването на многофункционален кадастър. В него ще бъдат отразени данни за парцелите и връзките от подземна, наземна и надземна инженерна инфраструктура.
„ С цел устойчивото ръководство на естествените запаси, планиране и вложения Агенцията по геодезия, картография и кадастър, с поддръжката на Норвежката картографска организация създаде план за създаване на потенциал за основаването на цифрова едромащабна топографска карта. Създаването на тази карта ще даде настояща цифрова база данни “, сподели още Йовев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР