До края на 2021 година трябва да бъде изграден, така

...
До края на 2021 година трябва да бъде изграден, така
Коментари Харесай

Борисов: До края на годината интерконекторът с Гърция ще бъде готов

До края на 2021 година би трябвало да бъде построен, тъй че по него да може да минава полутечен газ от Александруполис - американски, израелски, египетски, от доста източници, като в бъдеще има опция потенциалът да се усили до 5 милиарда куб. м газ годишно. Това съобщи министър-председателят, който през днешния ден направи оглед на строителството на интерконектора Гърция-България в региона на Димитровград. „ Това е 100% диверсификация. Като виждате какъв брой мъчно се прави, разбирате за какво не са я правили преди нас “, означи министър председателят. Борисов добави още, че интензивно се работи и по разширението на газохранилището „ Чирен “, което също е и част от самодейността „ Три морета “, в която страната ни взе участие.
Премиерът Бойко Борисов посети региона от трасето, където газопроводът ще пресече река Марица. В правата всички подготвителни строителни действия са осъществени. Предвижда се реката да се пресече посредством хоризонтално сондирано секване, което е най-щадящо от екологична позиция. Пресичането е с дължина към 500 м, на солидна дълбочина под коритото на реката и минава през разнородни земни пластове, което го прави извънредно предизвикателно за строителите. Веднъж почнала, пробивната техника работи непрекъснато в продължение на няколко денонощия до довеждане докрай на сондажа и сполучливото издърпване на тръбния дюкер.
 Борисов даде период за газовата връзка с Гърция, обикаля Кържалийско с Караянчева (ВИДЕО) Борисов даде период за газовата връзка с Гърция, обикаля Кържалийско с Караянчева (ВИДЕО)
Премиерът Бойко Борисов още веднъж е на ревизия, само че този път на трасето, където се построява газовата ни връзка с Гърция. Заедно с него са...
Строителните работи по газовата връзка напредват, като все още на 150 км от трасето са разнесени тръби в подготовка на последващите действия. Извършени са заварки на 120 км, на 70 км тръбите са положени в траншея. Общата дължина на газопровода е 182 км, от които 150 км на българска територия.
Съгласно подписано в допълнение съглашение с изпълнителя АВАКС, компанията следва да съблюдава актуализирания от нея график за работа, газопроводът би трябвало да е построен до края на 2021 година Уговорени са и междинни дати за привършване на основни стадии, от които най-важно е приключването на пресичанията през огромните водни обекти – до 15 октомври 2021 година Строителството продължава да се извършва при опазване на в началото контрактуваната твърда цена от 144,8 млн евро.
Проектът за създаване на интерконектора Гърция-България е основен за България и за района заради стратегическото му значение за обезпечаване на диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ. Проектът разрешава усъвършенствана енергийна съгласуваност в Югоизточна Европа, защото се развива в синергия с други огромни съществуващи и планувани планове като TAP и LNG терминала покрай Александруполис, където българската страна е пълновръстен акционер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР