До края на 2017 г. България трябва да има приет

...
До края на 2017 г. България трябва да има приет
Коментари Харесай

До края на 2017 г. България трябва да е готова с антикорупционния си закон

До края на 2017 година България би трябвало да има признат Закон за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. Това съобщи във Варна правосъдният министър Цецка Цачева.

Този план е направен от необятен екип от експерти. Смисълът на общественото разискване е да се отрази отзвука на обществото, защото за всички ни превъзмогването на последствията от корупцията са стратегически интерес, посочи Цачева.

Финалното разискване на Закона ще бъде на 1 септември в Народното събрание от Съвета по обновена тактика за продължение на промяната в правосъдната власт. Комисиите ще отразим получените отзиви от заинтригуваните лица и организации, сподели Цачева.

Тя посочи, че се разисква оповестения на страницата на Министерството на правораздаването Законопроект на антикорупционен закон, разработван от правосъдното министерство.

Ще се противопоставим на отхвърляни от западните ни сътрудници практики, признати от кабинета " Орешарски ". Само наказателната част не дава отговор на въпроса какво се случва с обогатяване на тези лица с корупционни практики, сподели Цачева.

" Отхвърлям внушенията в общественото пространство, че това е законопроект - машинален общ брой от до момента настоящи структури, които са имали задания за противопоставяне на корупционни практики. Изцяло нов е единният орган, ясно са написани неговите пълномощия ", сподели Цачева.

Според Цачева, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова внушавала, че планът на антикорупционен закон на левицата, внушавал, че надали не ще реши проблемите на цялото ни общество. Един бърз обзор на техния аконопроект демонстрира, че Агенцията по антикорупция е дубликат от плануваните правила в плана, качен на страницата на Министерството на правораздаването.

Проектът на левицата се отличава в два пункта. Първият - плануват опция за проверяващи функционалности на специфичната организация. С това се прави машинален общ брой от пълномощия, които към този момент са отречени. Фигурата на проверяващия контрольор сме имали по времето на кабинета " Орешарски " - за малко промени в структурата на ДАНС.

Западните ни сътрудници отхвърлиха тази опция - разбор, сигнал, разследане и обвиняване, сподели Цачева.

Ако е имало воля, още в 43-то Народно събрание можехме да изработим закон, който към този момент да дава резултати, само че ПГ на Българска социалистическа партия два пъти гласоподава срещу двата плана, станали известни като законопроекти " Кунева ".

Възраженията идваха и от днешната съпротива, сподели Цачева. Според нея има опит за опълчване на институциите.

По силата на законодателството имаме избран кръг лица, които са длъжни да заявяват спор на ползи, когато са на избрани позиции, както и годишните си имуществени заявления. Необходимо е обединен орган да съпоставя данните в тези заявления, както и изпреварващо да проучва източниците на обогатяване на едно лице, когато то е обвързвано с неговата властова функционалност и неговите позиции.

30% от конфискуваното имущество по закон ще се употребява за обществени потребности, посочи Цачева.

Част от аналитичните функционалности на БОРКОР и на ДАНС, която следва да премине към новия орган, само че това не значи, че ще има машинален общ брой на избрани звена за битка с корупцията. Постигнатите резултати не удовлетворяват обществото като цяло.

ДАНС-МВР-Прокуратурата се уреждат с тристранно съглашение. България е една от дребното европейски страни, които имат закон и процедура за така наречен гражданска конфискация.

Сега след разширение кръга на лицата, чиито заявления ще бъдат проверявани от този обединен орган резултатите ще са по-добри.

Всеки е свободен да подаде сигнал и данните, с които разполага, изясни Цачева метода, по който ще се осведоми че някой разполага над опциите си. Това може да стане и с обява в медиите. Оперативните действия ще са от новия орган с неговите инспектори, добави правосъдният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР