До към 2025 г. България ще продължи да разчита на

...
До към 2025 г. България ще продължи да разчита на
Коментари Харесай

Зам.-министърът на енергетиката: ВЕИ ще осигуряват 11 гигавата към 2030 г. и над 12 към 2035 г.

До към 2025 година България ще продължи да разчита на съществуващите въглищни мощности, които обаче вземат участие в покриване на потреблението на пазарен принцип. Това сподели заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова на енергиен конгрес, заяви Българска телеграфна агенция.

 

Тя се базира на заложеното в моделите в Интегриран народен проект енергетика-климат. В средносрочна вероятност последователно производството от въглища ще стартира да се измества от мощности на възобновими енергийни източници (ВЕИ).

 

В модела, който сега е в развой на актуализация, се чака ВЕИ да станат 11 гигавата към 2030 година и да бъдат над 12 гигавата към 2035 година, разяснява зам.-министър Петрова.

 

Паралелно с това се планува въвеждане в системата на мощности за предпазване. В краткосрочна вероятност това са акумулатори, до момента в който в средносрочна и дълготрайна вероятност се появяват и нови мощности от вид ПАВЕЦ (помпено-акумулираща водноелектрическа централа).

 

В интервала 2035 – 2040 година се планува да се вкарат към 2 гигавата нови нуклеарни мощности в системата, добави Петрова.

 

Първоначалните оценки демонстрират, че България би могла да реализира цели за понижаване на първичното енергийно ползване с над 11 %, а крайното с над 10 на 100. Целта за ВЕИ е да станат към 34 %, като в бранш електроенергетика те да са над 42 на 100, до момента в който за секторите топлота и изстудяване – над 45 %, уточни още Ива Петрова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР