До какво доведе развихрянето на социалните кампании #MeToo и Time's

...
До какво доведе развихрянето на социалните кампании #MeToo и Time's
Коментари Харесай

Шефовете отказват работни срещи, бизнес обяди и командировки с колежки

До какво докара развихрянето на обществените акции #MeToo и Time's Up през последните години и какви са новите провокации пред взаимоотношенията сред мъжете и дамите в офиса е пикантна тематика, за която медиите не пишат постоянно, с цел да не бъдат упрекнати в пристрастност. Според разнообразни изследвания на LeanIn.org, McKinsey&Company и SurveyMonkey (правени в интервала 2015-2020) 60% от интервюираните мъже менидижъри в Съединени американски щати декларират, че не са склонни да имат бизнес връзки с дами, да ги образоват, да остават тет-а-тет с тях в една стая, въобще да имат всевъзможни „ социализиращи " допирни точки с колежките. 
Мъжете на управителна позиция все по-често заобикалят среща с жена от офиса очи в очи, отхвърлят взаимни командировки, настоятелен обяди с колежки, които са на по-ниска позиция в корпоративната подчиненост. Те отхвърлят да са лектори на семинари за образование на личния състав или на други мероприятия, където преобладаващата част от участниците са дами от офиса.
Много от тях посещават разнообразни тренинги и курсове със слоган „ Как да не станете жертва на лъжливо обвиняване ". „ В множеството от тези курсове препоръките към мъжете на висока позиция са като от викторианската ера " - написа известната блогърка Лиля Ким. Тя споделя, че препоръките към мъжете са:- в никакъв случай не трябва да оставате сами с жена от офиса, даже в анасьора;- в никакъв случай не трябва да казвате нещо, което теоретично може да бъде извъртяно и изтълкувано като неприемлива смешка или коментар;- при обвиняване - незабавно помолете за подпомагане HR-отдела, IT-отдела и защитата за да ви сътрудничат при преглеждането на всички записи от корпоративните камери и кореспонденцията ви в служебния компютър;- в случай че не сте отговорни - доказвайте това по всевъзможен начин, в това число безценен юрист, не жалете средства, с цел да излезете чисти от абсурда.
Ким недоумява, по какъв начин макар трендовете в статистиката, жените-феминистки не престават настървено да приказват за неравноправие и дискриминация из офисите и отбелязва, че отчетът „ Жените на работното място " на LeanIn.org с изследването за последните 5 години приключва с фразата: „ Сега повече от всеки път дамите се нуждаят от поддръжката на мъжете, а не от изолираност и игнориране ".  Наред с данните за „ ощетените " мъже, анкетите, отдадени въпреки всичко на професионалната реализацията на дамите, сочат и за голям брой доказателства за расизъм, ейджизъм и сексизъм в корпорациите.

Според Шерил Сандберг, създател на женската лига LeanIn.org и основен действен шеф на Фейсбук, резултатите от изследванията са „ неприемливи “.„ По -голямата част от мениджърите и висшето управление са мъже. Ако даже не желаят да се срещат с дами тет-а-тет, дамите в никакъв случай няма да могат да получат еднакъв късмет да се потвърдят “, споделя тя.
Има доста доказателства, че придвижванията #MeToo и Time's Up са имали негативно влияние върху връзките сред дамите и мъжете по време на работа, само че Сенберг не е съгласна с това. Тя е уверена, че тези обществени дейности са имали „ извънредно позитивно влияние “, изключително във връзка с отразяването на казуса със половия тормоз на работното място.
Като решение на казуса, с наплашените шефове, които отхвърлят да обядват с колежки, представители на LeanIn.org оферират всеки шеф, който отхвърля да обядва с жена по бизнес въпроси, да не го прави и със брачната половинка си. Или да вземем за пример да провежда групови вечери, на които ще бъдат поканени всички. Независимо от това по какъв начин човек се отнася към работата с жена, „ няма опрощение да не си добър управител, да не си добър водач и да не предлагаш еднакъв достъп “, съгласно LeanIn.org.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР