До една трета от пиесите на Уилям Шекспир може да

...
До една трета от пиесите на Уилям Шекспир може да
Коментари Харесай

Всяка трета пиеса на Шекспир може би е написана в съавторство

До една трета от пиесите на Уилям Шекспир " може да са написани в съавторство " с различен създател, съобщи ДПА, като се базира на разбор на творбите. Експерти от дълго време подозират, че драматургът е сътрудничил по редица планове и нови способи хвърлят светлина върху това доколко е било по този начин, написа Българска телеграфна агенция.

Данните разкриват, че пиеси като " Тит Андроник " и " Перикъл " може да са основани в съавсторство надлежно с Джордж Пийл и Джордж Уилкинс. Някои произведения пък е допустимо да са стартирани от други създатели и приключени от Шекспир. Например, съгласно разбора някои от по-ранните подиуми в " Хенри VI. Втора част " евентуално са стартирани от Кристофър Марлоу. " Мяра за мяра “ е била приспособена от Томас Мидълтън след гибелта на Шекспир, както и " Макбет “. Няма обаче истинска неадаптирана версия на последното произведение.

По време на Британския теоретичен фестивал в Лестър професор Гейбриъл Еган от университета " Де Монфор " сподели, че неговият разбор допуска, че Шекспир може да е написал доста повече, в сравнение с се смяташе до момента, само че добави, че част от това, което се счита, че е дело на драматурга, в действителност не е. Той допуска, че Шекспир стои зад 43 пиеси, а 14 са написани в съавторство.

" Той е бил доста по-общителен публицист, в сравнение с сме предполагали ", изяснява Еган. " Бил е зает и с други писатели… Това е основният миг, той в действителност, работейки в театъра, би трябвало да е чел произведения на други хора, в доста случаи е сядал с тях и е предложил " хайде да създадем пиеса “.

Използвайки компютърни модели, откривателите преглеждат потреблението на функционални думи като " и ", " на " и други в типичен текстове, с цел да открият характерни стилове и модели на писане на съответни създатели. Еган открива, че в творчеството на Шекспир съществува изразителен отпечатък на доста други създатели. Той е най-изненадан да откри какъв брой огромна част от трите пиеси " Хенри VI " не са написани от Шекспир. „ Това е относително ново изобретение, че те са в съавторство – няма външна причина да мислим по този начин ”, изяснява експертът.

“При други пиеси като „ Двама благородни сродници “, на заглавната страница написа " от Джон Флетчър ". " Изненадващо е, че тези („ Хенри VI “) са в съавторство ”, споделя Еган.

„ Нещо като една трета от пиесите на Шекспир в действителност са пиеси в съавторство. Опитите да се опровергае това умозаключение се срутват при деликатно следствие от специалисти “, добавя той. Според Гейбриъл Еган има хора, които " доста харесват " облика на Шекспир като " уединен талант " и не биха желали да живеят с визията, че известните му стихове са написани от някой различен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР