До един човек ли се сведе домовата книга, от която

...
До един човек ли се сведе домовата книга, от която
Коментари Харесай

Възможностите за служебен премиер изглежда се свеждат до една: Горица Кожарева заема поста?

До един човек ли се сведе " домовата книга ", от която президентът Румен Радев ще избира длъжностен министър-председател? Става дума за зам.-председателя на Сметната палата Горица Кожарева
Този въпрос поражда, откакто преди ден някогашният началник на Стратегическия съвет на президента проф. Александър Маринов сподели, че Радев не би се спрял на ярка политическа фигура за длъжностен министър председател, омбудсманът Диана Ковачева отпадна, тъй като е определена за арбитър в Европейския съд по правата на индивида, а нейната заместничка Елена Червена - Маркова хвърли оставка като зам.-омбудсман.

" За длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител ", безапелационна е конституцията.

Това са:
Росен Желязков - ръководител на Народното събрание Димитър Радев - шеф на Българска народна банка Андрей Гюров - подуправител на Българска народна банка - Управление " Емисионно " Петър Чобанов - подуправител на Българска народна банка - Управление " Банково " Радослав Миленков - подуправител - Управление " Банков контрол "   Димитър Главчев, ръководител на Сметната палата  Горица Грънчарова-Кожарева, зам.-председател на Сметната палата  Тошко Тодоров, зам.-председател на Сметната палата  Диана Ковачева - омбудсман  Елена Чернева-Маркова - заместник-омбудсман
Росен Желязков и Димитър Главчев са ярки политически фигури, свързани с ГЕРБ. Днес съобщи по бТВ, че опцията Желязков за е длъжностен министър председател е нулева.

Ръководителите на Българска народна банка пък са ангажирани с приемането на еврото и надали би било подходящо в сериозните дни на финалната права по присъединението към единната европейска валута да се обезглавява някое от главните звена в централната банка.

Управителят и подуправителите на Българска народна банка са подали питане до и са получили отговор, че не могат да съвместяват двете длъжности - със длъжностен министър-председател. Което слага въпроса кой при започване на 6-годишен мандат на такава влиятелна висока позиция би отстъпил за съмнителната чест да бъде длъжностен министър председател, който да се занимава единствено с организирането на изборите ".

Централната банка има трима подуправители : Андрей Гюров, който беше част от управлението на " Продължаваме Промяната ", Петър Чобанов, финансов специалист от редиците на Движение за права и свободи и третият подуправител - Радослав Миленков , който беше определен за подуправител на Българска народна банка с гласовете на ГЕРБ, Патриотите, Движение за права и свободи и " Воля " в отсъствието на групата на Българска социалистическа партия.

И по този начин остават заместниците в Сметната палата - Горица Кожарева и Тошко Тодоров.  И двамата имат дълги професионални биографии - даже и да са свързани с някоя партия, това е известно единствено в доста тесни среди.

Горица Кожарева е зам.-председател на Сметната палата още от 2015 година, когато е определена със 144 гласа от тогавашното болшинство ГЕРБ, Република България, АБВ и с поддръжката на ПФ. Съпруга е на някогашния член на Висш съдебен съвет от Прокурорската гилдия Михаил Кожарев. Тя беше и изпълняващ длъжността ръководител на институцията след свалянето на тогавашния Цветан Цветков, отхвърлен с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ". В палатата Кожарева управлява одитни дирекции, финансови одити и одити на осъществяването, в това число на средства от Европейския съюз. Председател е на Комисията по професионална нравственос към Сметната палата, координатор на активността и връзките на палатата с Борда на инспекторите за НАТО. Преди Сметната палата кариерата й е минала в Национална агенция за приходите, " Булгаргаз " и банковата сфера.

Тошко Тодоров  също е определен на поста си през 2015 г. Зад кандидатурата му застават от ГЕРБ, Република България и АБВ с поддръжката на ПФ.  

В Сметната палата Тодоров идва от Национална агенция за приходите, където от август 2009 до май 2012 година е заместник-изпълнителен шеф. Той е магистър по стопанска система и ръководство на селското стопанство, работил е като счетоводител, само че максимален професионален опит натрупа на разнообразни равнища в данъчната администрация.

Но в предишното на Тодоров излизат " скелети в дрешника ".

Името на Тошко Тодоров нашумя през 2009 година след дебата в предизборната акция сред Бойко Борисов и премиера тогава Сергей Станишев, където той беше част от икономическия екип на ГЕРБ. По това време нескрито излезе и информацията, че Тодоров е бил съветник на ДАНС.

Тодоров в предишното е бил началник на данъчните в Добрич, само че поради активността му градът е бил залят с позиви с искане на неговата оставка. Официално той напуща Национална агенция за приходите - Добрич поради недоразумение с тогавашната шефка на организацията Мария Мургина.

Но в общественото пространство се появява и друга информация, обвързвана и с обстоятелството, че през лятото на 2005 година е открита пукотевица по къщата му. Тогава Министерство на вътрешните работи установи, че случаят евентуално е бил опит за заплашване, защото е стреляно със стоп-патрони. Според Тодоров причина за офанзивите против него са били разкриването на 43 вериги за източване на Данък добавена стойност за 5 милиарда неденоминирани лв.. Но през март 2009 година тогавашният заместител министър на финансите Кирил Желев съобщи пред организация “Фокус ”, че Тошко Тодоров е освободен като шеф на НАП-Добрич поради подозрения за присъединяване в източване на Данък добавена стойност.

След всичко това надали Радев ще разпореди на Тодоров да сформира служебно държавно управление.

И остава само Горица Кожарева . По информация на Епицентър.бг сега тя е в чужбина и надали ще одобри с ненаситност опцията да стане длъжностен министър председател.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР