До две седмици страната ни ще бъде на прага на

...
До две седмици страната ни ще бъде на прага на
Коментари Харесай

Експерти: До 10 дни страната ни ще е на прага на грипна епидемия

До две седмици страната ни ще бъде на прага на грипна зараза. Такива са упованията на експерти. По-строги ограничения за в този момент не се плануват, предават от Българска национална телевизия. Вероятно ще бъдат приложени единствено познатите ни досега ограничения по време на зараза - прекъсване на детски и женски съвещания, преустановяване на свижданията и носене на маски в лечебните заведения.

Грипът настава и опашките пред кабинетите на общопрактикуващите лекари ще се усилват от ден на ден в идващите дни. До 10 дни се чака да достигнем и пика на заболеваемост. Тази година преобладаващият грип е вид А, към този момент има изолирани случаи.

Грипът поваля ненадейно, а по-бдителни за затруднения би трябвало да са децата и по-възрастните хора. Съветите на лекарите са болните да си останат у дома и да лимитират контактите си най-малко в първите 4-5 дни, когато човек е най-заразен. За единствения незабавен УНГ кабинет в София, в болница ИСУЛ, няма значение дали грипната зараза е настъпила или не, тъй като опашки от хора има непрекъснато.

Почивка за дежурния доктор в УНГ кабинет в болница Царица Йоанна - ИСУЛ няма и за минута. Когато някой си тръгне, мястото му в коридора с чакащи пациенти, бързо се заема от различен. И предстоящо - поради огромния напор чакането пред кабинета се оказва по-дълго, в сравнение с самият обзор при експерта.

" Един незабавен кабинет за УНГ - това е неуместно. Особено зимно време, когато има и всевъзможни други вируси и болести и всеки не знае защо е пристигнал в последна сметка ", споделя Иванета - майка.

Повечето от случаите даже не са и толкоз незабавни, признават дежурните лекари.

" Просто няма по какъв начин един кабинет да поеме цялата тази функционалност. Де да беше единствено в София... Редовно се карат пациенти от тази половина на страната ", сподели Любомир Рангачев, специализант по УНГ в УМБАЛ " Царица Йоанна – ИСУЛ " - София.

Пред единствения незабавен УНГ кабинет в София сентенцията " първи по време, първи по право " не постоянно важи. Много постоянно се случва дете да отстъпва реда си на друго дете в по-спешно положение.

" Ако имаше детска болница, нямаше да сме тук. Може би към този момент щяхме да сме прегледани и може би у дома ", споделя Христина - майка.

А възрастните, въпреки да чакат с часове, демонстрират схващане.

" Много постоянно ми се задва въпросът: децата не са ли с преимущество? Както виждате, извън е цялостно с деца, аз в случай че пущам първо децата, възрастен няма да бъде прегледан до момента в който не стане 12 часа и не спрат да идват деца. Т.е. не е допустимо това да се случи ", изясни специализантът Любомир Рангачев.

Дежурните експерти в кабинета приканват персоналните лекари да преглеждат пациентите си, а не да ги насочват към незабавния кабинет.

" И надлежно да си предизвестяват и пациентите за тези кабинети за неотложна здравна помощ, тъй като над половината пациенти даже не знаят за съществуването им ", сподели Любомир Рангачев.

Според тях решение на казуса може да се откри, в случай че има разкрити кабинети и в други лечебни заведения.

" Поне в една или две от тях би могло да се отвори, изключително тези, в които има незабавни отделения ", счита Любомир Рангачев.

Попитахме здравното министерство за какво в цяла София има единствено един подобен незабавен кабинет и каква е процедурата за откриване на нов. Въпросите ни към момента чакат отговор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР