До дни се очаква страната ни да получи първите количества

...
До дни се очаква страната ни да получи първите количества
Коментари Харесай

30 000 опаковки хапчета за COVID-19 пристигат у нас до дни. Как ще се предписват?

До дни се чака страната ни да получи първите количества от хапчетата на Мерк и Пфайзер за лекуване на COVID-19, оповестиха от здравното министерство.

Препаратите, които се употребяват за лекуване на вируса в първите дни от заразяването, ще се покриват от страната в т.нар коронавирус пакети.

Как ще доближават до пациентите вижте в директното включване на Деница Торньова.

Хапчетата се отпускат от фирмите-производители на квотен принцип, обясниха за Българска национална телевизия от здравното министерство.

България ще получи цялото количество, което е договорила, само че се оказва, че то не е огромно - чакаме 20 000 опаковки от препарата на Мерк и 10 000 от Пфайзер.

Хапчетата ще се изписват с електронни предписания по преценка на лекуващия доктор. Медиците обаче към момента чакат инструкции за кои пациенти са най-подходящи медикаментите.

Дежурните в общинския коронавирус център към ДКЦ 2 в Пловдив усещат всекидневно натоварването от новата коронавирус вълна.

" Болните са повече, като цяло наклонността е да са с по-леко боледуване. Идват за да им се предпишат медикаменти, а медикаменти се предписват по лекарско наставление, а не просто тъй като има безплани лекрства да им изпишем всичките. " - споделя доктор Николай Петков от общинския коронавирус център към ДКЦ 2 в Пловдив.

С доставката на хапчетата за лекуване на коронавирус се чака натискът от пациенти, които упорстват да получат скъпите лекарства, да се усили. И това ще се случи до дни.

" Договорите са подписани, процедурата за доставката е приключена и се надявам особено за Пфайзер препарата безусловно да съкратим оптимално периодите за доставка, безусловно след 4-5 дни да ги имаме в България. Някои от медикаментите ги взимаме по съкратена процедура, тъй като обикновено би следвало да чакаме тяхното утвърждение от ЕМА, само че ние използваме една опция да ги договаряме на национално ниво, тъй като нямаме различен метод. Ако чакаме ЕМА да ги утвърди, отидаме към лятото евентуално " - сподели заместник-министърът на опазването на здравето доц.Георги Йорданов

Медикаментите ще се отпускат с електронна рецепта от съответните коронавирус зони или персоналния доктор. Повечето джипита обаче отхвърлят да работят с коронавирус пакетите, защото министерството не им отпуска спомагателни средства за лекуването на пациенти с ковид.

" Това дава към този момент съображение на сътрудниците да не се занимаваме с коронавирус заболели, изцяло възможно е все още един смеен доктор, който му се е обадил човек с такива недоволства или е пристигнал при него в кабинета, да каже излизай от кабинета и си отивай в коронавирус зоната ", разяснява доктор Костадин Сотиров ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив

А в коронавирус зоните чакат точни инструкции на кои пациенти ще се предписват хапчетата за лекуване на коронавирус.

" Ще бъдат изписвани на заболели, които имат потребност, а не че на някой му се поставя, тъй като множеството заболели идват, тъй като им се поставя. Не, нищо не им се поставя, всичко е по лекарско наставление " - добавя доктор Николай Петков от общинския коронавирус център към ДКЦ 2 в Пловдив.

В страните, в които към този момент се употребява, хапчето на " Мерк " се ползва при пълнолетни с начални признаци на COVID-19, които са в най-голям риск от хоспитализация, в това число и такива, които имат наднорменото тегло и сърдечни болести.

Хапчето на Пфайзер се ползва при пациенти над 12-годишна възраст и ранни признаци, за които също има риск да бъдат признати в болница.

Репортаж: Деница Торньова/Стоян Станчев, Васил Кръстев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР