До дни се очаква да бъде избран терен в София

...
До дни се очаква да бъде избран терен в София
Коментари Харесай

Здравният министър обеща терен за Детска болница, до дни става ясен

До дни се чака да бъде определен терен в София за Национална детска болница. Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев пред БНР. Той уточни, че откритият терен, взаимно с Министерство на регионалното развитие, е доста прекрасен, само че отхвърли да го уточни.

На 25 октомври министърът на опазването на здравето събира екип, в който ще се включат отрасловите заместник-министри, шефът на СБАЛ по Детски заболявания - доктор Благомир Здравков, ръководителят на педиатричната асоциация проф. Иван Литвиненко и представители на неправителствени организации. На срещата ще се обсъдят стъпките, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да може планът за детска болница да бъде осъществен действително в къс период.

На въпрос за частния план за детска болница, Меджидиев изясни, че водещ при него не е Министерство на здравеопазването и решението не се взима във ведомството.

Министърът уточни и че има потребност от увеличение на цената на някои педиатрични клинични пътеки.

Здравният министър разяснява, че няма натоварване на лечебните заведения от пациенти с Covid-19 и не се обрисува налагане на спомагателни ограничения.

В проектобюджета за идната година е заложен запас от над 55 млн. лева за трайно нарастване на заплатите в Спешната помощ и РЗИ, разгласи още служебният министър.

Той още веднъж удостовери тезата на Министерство на здравеопазването, че нарастването на заплатите на лекарите и медицинските сестри са предизборни афиши на предходното държавно управление. " Това е безспорен популизъм, не е обезпечаван никакъв финансов запас. Не може да се приказва за нарастване, обещано от държавното управление. "

Реално пари няма, удостовери Асен Меджидиев, а решението на министъра на опазването на здравето (Асена Сербезова, бел.ред.) и държавното управление е да се намесят и да наложат по заповеднически метод правила за установяване на работна заплата. Това решение не е финансово аргументирано и не кореспондира с настоящата нормативна уредба.

" Съгласно Закона за лечебните заведения, министърът на опазването на здравето не може да въздейства върху образуването на трудовите хонорари на хората, които работят в лечебните заведения ", изясни министърът.

По думите на министъра на опазването на здравето сега се водят договаряния за промяна в клиничните пътеки, защото нарастването от 25% е обещано с план за изтичащата година.

Работи се и по план за Наредба за остойностяване на лекарския и сестринския труд и за въвеждане на правила за образуване на работната заплата. Това е главното и водещото и през последните 10 година нито един екип на Министерство на здравеопазването не е направил, увери служебният здравен министър.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР