До дни Русия може да оглави Съвета за сигурност на

...
До дни Русия може да оглави Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Може ли заподозрян за военни престъпления да оглави ООН

До дни Русия може да оглави Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Да, с президент, който се търси за военни закононарушения.

Ето каква обстановка се обрисува, в случай че не са взети решителни ограничения, за които още не знаем. Руската федерация, показана от Владимир Путин, следва да стане ръководител на Съвета за сигурност. Това би била най-ярката подигравка, която Организация на обединените нации може да сътвори за себе си. Но този израз на самоирония ще ликвидира международната организация. Дори Русия да остане единствено номинално в тази роля, това ще е сянката на Организация на обединените нации.

Според Хартата (Устава) на Организация на обединените нации, Съветът за сигурност се управлява от ръководител. Председателят се сменя на първо число всеки месец. Членовете на Съвета са 15, от които 5 са непрекъснати.

Русия беше ръководител на Съвета през февруари 2022 година - месецът, в който Москва стартира нашествието в Украйна. Година по-късно отново идва редът ѝ по силата на ротационното предписание.
Как се става ръководител на Съвета за сигурност
На 1 април 2023 година Руската федерация би трябвало да заеме позицията на ръководител. Функцията „ ръководител “ се дава на страна, не на разположение. В общия случай тя се упражнява един месец от посланика на дадения член на Съвета за сигурност. Но съответната страната взема решение кой да я съставлява.
За ръководител на Съвета за сигурност може да се уточни и Путин, за това няма правна спънка
Ако Русия заеме този пост, няма юридически проблем той да бъде стихотворец от президента Владимир Путин, от министъра на външните работи Сергей Лавров или неговата бележита говорителка Мария Захарова. А може и от военния министър Сергей Шойгу. Може от всеки, посочен от Лавров, т.е. от Путин.

Всички тези лица са или ще бъдат разследвани за военни закононарушения, закононарушения против човечеството, геноцид и експанзия – четирите категории закононарушения, покрити от Римския контракт на Международния углавен съд (МНС).

На 17 март 2023 година МНС издаде заповед за арест на Владимир Путин и Мария Лвова-Белова , комисар по правата на децата в Русия, по съмнения за осъществени от тях военни закононарушения. В съответния случай те се отнасят до депортирането на хиляди украински деца на съветска територия, настаняването им в приемни фамилии или в мрежа от лагери за асимилация.

Към тези обвинявания последователно ще се прибавят други и кръгът на упрекнатите ще пораства.
Съветът за сигурност като " висш цинизъм "
Но и без да се натрупат незаконни сформира, може да се пита по какъв начин по този начин една Русия, чийто държавен глава се търси със заповед за арест, ще бъде даже единствено за момент ръководител не на друго, а на Съвета за сигурност. Ще се окаже прав огромният теоретик на интернационалните връзки Ханс Моргентау , който в капиталния си труд " Политиката сред страните " (още 1948 година) дефинира Съвета за сигурност като висш цинизъм.

Нещо повече. Трябваше от дълго време да се повдигне въпросът по какъв начин по този начин Руската федерация е член на Съвета за сигурност, откакто е почнала нападателна война. Кампанията на Русия против Украйна е в фрапантно несъгласие с устава на Организация на обединените нации и по-специално с ролята, която Хартата отрежда на Съвета за сигурност и на непрекъснатите му членове.
Кампанията на Русия против Украйна е в фрапантно несъгласие с устава на Организация на обединените нации
И без обвиняванията на МНС Руската федерация следваше от дълго време да бъде изключена от Съвета, а и от Организация на обединените нации. Най-малкото трябваше да се подхващат ограничения по прекратяване на правата й на пълновръстен член.

Сега се появяват нови учредения за дейности против Русия. Досега за експанзия се говореше широко-публично и в резолюциите, които Общото заседание (Асамблеята) на Организация на обединените нации гласоподава месец през месец. Намесата на МНС издига обвиняванията на ново равнище и им дава по-силна легитимност.

Фактът, че Русия не признава МНС, не трансформира обстановката. Както означиха тези дни Си Ен Ен, с тези обвинявания „ светът на Путин внезапно се сви “. Довчера международен водач, през днешния ден той е жертван на изолираност в Кремъл, където приказва самичък на себе си пред група уплашени чиновници. Но макар интернационалната си изолираност той може да оглави Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Каква власт би имала Русия след 1 април
Председателят на Съвета има координационни функционалности. От него зависи дневния ред, огромна част от връзките, напредването на решения и така нататък Прилича на ръководител на значима комисия в Народното събрание на България или на самото Събрание.

Дори да не създаде обилни бели, огромната контузия ще бъде налице от ден първи. Самия факт, че Съветът има за собствен президент и лице страна, над която тежат обвинявания във военни закононарушения не се нуждае от коментар.

Има ли метод това проваляне да бъде предотвратено? Има, само че се изискват решителни координирани дейности. Този въпрос е оценен неведнъж и.
Има метод това проваляне да бъде предотвратено
Трудността не е кардинална, а процедурна. Принципите на Организация на обединените нации и на Съвета са запазване на мира. Държава-агресор не може да бъде член на Съвета. Но този кардинален въпрос няма еднопосочен процедурен превод. Членство и председателство на Русия е неприемливо по дифолт. Но когато се обърнем към процедурите за прекратяване или изключване, нещата се усложняват.

При задоволителна увереност от страна на Общото заседание Организация на обединените нации може да избегне срив на репутацията си. Особено поради серията резолюции, осъждащи Руската федерация с големи болшинства. Примерно по този начин:
Общото заседание би трябвало неотложно да изрази изрично противоречие Русия да бъде президент на Съвета. Това е един най-малко и начало на процес;На второ място да одобри документ, призоваващ участието на Русия да бъде суспендирано, до момента в който трае войната;Трето, да упорства Русия да не взе участие в гласувания в Съвета, засягащи войната в Украйна;Четвърто, най-силната акция против Русия е повдигането на въпроса на какви учредения тя е член на Съвета за сигурност (а и на Организация на обединените нации въобще). До 1991 година членове са Съюз на съветските социалистически републики, Украйна и Беларус. Русия в никакъв случай не е била. Фактът, че наследява автоматически Съюз на съветските социалистически републики е част от еуфорията към разпадането му. Но съществени правни учредения за подобен транспорт на права няма. Украйна и Беларус са членове, тъй като и преди 1991 са били. Русия не е член-основател, каквито са Англия, Съединени американски щати, Франция. Нито има контрактувана последователност, както в тази ситуация с Тайван и Китай.
Тези учредения могат да бъдат допълнени с други и развити в дълбочина. Комплексът причини, който ще се получи, ще поддържа една безапелационна позиция, гласувана от Общото заседание. Какво ще стане по-нататък, не е напълно ясно. Нещата ще опрат до позицията на Китай и може да се омъглят изцяло. А може да има и скандал. Но кой скандал е по-скандален от така наречен специфична интервенция?

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР