До дни България трябва да получи от САЩ оферта за

...
До дни България трябва да получи от САЩ оферта за
Коментари Харесай

Вторите осем F-16 ще са на по-добра цена

До дни България би трябвало да получи от Съединени американски щати оферта за закупуването на още осем изтребителя F-16 Block 70, разгласи в сряда министърът на защитата Драгомир Заков.

Очакванията на министъра са офертата за тях да е с по-добра цена и за по-добре въоръжени самолети. Закупените през 2019 година 8 F-16 Block 70 бяха на цена от 2,3 милиарда лева, като забележителна част от в началото поисканото въоръжение и качества бяха орязани от Министерството на защитата, с цел да не станат прекомерно скъпи.

“Смятам, че ще имаме много положително съответствие сред цена и качества, съпоставено с първите осем”, съобщи Заков в сряда.

Промени в договорите за закупуването на първите осем американски изтребителя утвърди през вчерашния ден държавното управление. Те са свързани с приемането на в допълнение въоръжение за предстоящите през 2025 година самолети като отплата за забавената им доставка. Първите осем F-16 трябваше да дойдат в България в края на 2023 година, само че забавени доставки по индустриалната верига на “Локхийд Мартин” отложиха старта на производството им. Преди да влязат в действие, измененията в договорите за първите осем изтребителя би трябвало да бъдат утвърдени и от Народното събрание.

100 млн. лева за покачване на заплатите на военните отпусна в сряда държавното управление. Парите ще се вземат от други пера на бюджета. Според министъра на защитата Драгомир Заков парите ще стигнат за нарастване на заплатите освен на военнослужещите, само че и на цивилните чиновници на военното министерство. Надеждите на министъра са с повдигането на заплатите да спре приключването на младежи от армията и военната работа да стане привлекателна работа.

При дейно харчене на средствата на МО има опция в последното тримесечие на тази година да бъдат увеличени и квартирните пари на военните, които служат в гарнизони, разнообразни от родните им градове.

Двама генерали пък бяха нараснали през вчерашния ден от президента Румен Радев. Бригаден военачалник Валентин Кръстев става генерал-майор и от началник-щаб на Съвместното командване на силите отива зам.-командир на корпуса на НАТО в Солун. Капитан I сан Галин Манев пък заема мястото на ген. Кръстев и става “флотилен адмирал”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР