До дни България официално ще поиска екстрадирането на Илиян Тодоров.

...
До дни България официално ще поиска екстрадирането на Илиян Тодоров.
Коментари Харесай

До дни България официално ще поиска от Узбекистан екстрадирането на убиеца пред дискотека Соло

До дни България публично ще изиска изгонването на Илиян Тодоров. Това стана ясно след среща на основния прокурор Иван Гешев с околните на убитите момчета пред дискотека " Соло " в столицата.

" Г-н Гешев ни сподели, че молбата за екстрадиция на Илиян Тодоров е подписана. Увери ни, че сега се превежда, и до два, три дни ще бъде изпратена по формален метод на узбекската страна ", разяснява Михаил Въжаров, татко на убития преди 12 година пред дискотека „ Соло “ Кирил Въжаров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На срещата с изключение на Михаил Въжаров, участва и сестрата убития Васил Александров – Мирослава.

„ Това е, което ни дадоха като информация. Работи се интензивно по случая от всички служби, които са ангажирани с него и вършат всичко допустимо по най-бързия метод да могат да го докарат в България “, изясни Михаил Въжаров. Той заяви, че към момента не е извършен видеоразговор сред българския основен прокурор и основния прокурор на Узбекистан.

„ Нас най-много ни интересуваше прави ли се нещо, какъв ще е интервалът, в който ще бъдат подадени тези документи. Това, което ни споделиха, е, че ще създадат всичко допустимо по нашето правораздаване, по нашите закони 60 дни е срокът, в който би трябвало да отговори нашата страна “, посочи Въжаров, като загатна, че подправеният паспорт е бил разковничето, въз основа на което узбекските управляващи са се усъмнили и са открили, че това е Илиян Тодоров, търсен от Интерпол, в резултат на което са уведомили българското посолство и по изкусен път са уведомили и прокуратурата на България.

Бащата на убитото пред 12 години момче сподели, че е схванал от медиите за задържането на Илиян Тодоров. „ По-нормално беше да ни се обадят първо от прокуратурата и по-късно го разгласят. Един час по-късно получих позвъняване и бях поканен на тази среща, и безспорните извинения, че е просто един пропуск от интернационалния отдел. Съвсем същински, съгласно мен, основният прокурор се извини за тази позволена неточност “, съобщи той, като добави, че фамилията на другото убито момче – Васил Александров, също е научило от медиите.

„ Възмездието оттук насетне е заслужено. Въпросът е по какъв начин ще протекат тези сделки по правосъден ред. Той влезе ли в България е безусловно ясно, че непосредствено си влиза в пандиза, той е с влезнала присъда в деяние и влиза да си излежи присъдата до живот “, сподели още Михаил Въжалов.

В момента договорът за екстрадиция, както и правосъдното решение за влезнала в действие присъда, се превеждат на съветски език, като са мобилизирани всички нужни експерти, с цел да се случи това в най-кратък период. „ Казаха ми, че са над 200 страници, които публично би трябвало да се преведат. Но какво и какви, това са детайлности “, означи той.

Попитан има ли опасения, че Илиян Тодоров още веднъж може да изчезне, Михаил Въжалов изясни, че всичко на всички места може да се случи, като уточни, че той въпреки всичко се намира в непозната страна, има родители с благоприятни условия, допълвайки, че и в България също може да изчезне. „ Видяхте, че няма невероятно “, заключи той.
Михаил Въжаров
БГНЕС напомня, че Прокуратурата на Република България е осведомена публично от бюрото на Интерпол в гр. Ташкент, че на 01.03.2023 година е арестуван българският жител Илиян Тодоров, разгласен за интернационално търсене с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол.

Илиян Тодоров има влезнала в действие присъда по дело, завършено дефинитивно от Върховния касационен съд през декември 2013 година Той е приет за отговорен и е наказан на пожизнен затвор за това, че на 18.04.2009 година в гр. София съзнателно е умъртвил В.А. и К.В. и е направил опит съзнателно да умъртви К.Д., като действието е осъществено по хулигански подбуди (убийствата покрай дискотека „ Соло “, гр. София). При разглеждане на делото на първа инстанция – Софийския градски съд, Илиян Тодоров е оневинен през 2011 година за осъществените от него действия. На 02.04.2013 година присъдата е променена от Софийския апелативен съд, като е наложено наказване „ пожизнен затвор “. Впоследствие тази присъда е доказана от Върховен касационен съд. В известието на управляващите в Ташкент се сочи, че на 01.03.2023 година при инспекция на „ излаз “ преди полет за Истанбул Илиян Тодоров е спрян за инспекция. Установено е, че паспортът, с който българският жител се е легитимирал е фалшифициран, заради което лицето е арестувано. Със случая са ангажирани способените гранични управляващи, както и способената прокуратура в Узбекистан. Със съдействието на българските способени управляващи е открито, че арестуваното лице е търсеният Илиян Тодоров. Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно произвеждане за осъществено от Тодоров документно закононарушение (използване на неистинен документ), което следва да се прегледа. Отдел „ Международен “ при Върховна касационна прокуратура (ВКП) поддържа непрекъсната връзка с Главната прокуратура на Узбекистан посредством Дирекция „ Международно оперативно съдействие “ при Министерство на вътрешните работи. Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция според подписан контракт сред Република България и Република Узбекистан, подписан сред страните през 2004 година В тази връзка основният прокурор Иван Гешев изиска публична видеоконферентна връзка с основния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР