До ден се очаква да излязат пробите на детето от

...
До ден се очаква да излязат пробите на детето от
Коментари Харесай

До ден се очакват пробите на детето от Бургас с неуточнен хепатит

До ден се чака да излязат пробите на детето от Бургас с неизяснен хепатит, за което преди ден министърът на опазването на здравето Асена Сербезова заяви, че е първият подозрителен случай у нас за новия хепатит с незнаен генезис, който се демонстрира измежду деца в цяла Европа.

Детето е на 4 години и половина и е било лекувано в инфекциозното поделение на бургаската болница в продължение на седмица, след което е било изписано в положително положение. Пробите му са били изпратени за спомагателни проучвания в Националния център по заразни и паразитни заболявания. Очаква се резултатите от тях да излязат на следващия ден.

Досега направените проучвания демонстрират, че в тази ситуация на детето от Бургас не става въпрос за познатите до момента типове на този вирус, заяви доктор Тенчо Тенев, завеждащ националната референтна лаборатория " Хепатитни вируси " към Националния център за заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) в понеделник пред БНР.

“В момента се изчакват резултатите от в допълнение извършените проучвания, които ще бъдат подготвени на следващия ден “, добави доцент Любомира Гломб, която оглавява отдел " Вирусология " на центъра. Тя не чака в България да се появи съществено огнище на новия тип на хепатит, регистриран при започване на предишния месец във Англия.

Зам.-директорът на бургаската болница доктор Светослав Тодоров изясни пред Нова телевизия, че детето е имало повишени стойности на чернодробните ензими, обща изнемощялост, пожълтяване на кожата и склерите. То е лекувано в болница към една седмица и към този момент е изписано.

На детската градина, която детето посещава, е издадено наставление да се направи стерилизация на пространствата и да се следят контактните лица.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР