До ден-два министърът на здравеопазването ще излезе със заповед, с

...
До ден-два министърът на здравеопазването ще излезе със заповед, с
Коментари Харесай

МЗ умува още за по-строгите мерки, болниците са пълни

До ден-два министърът на опазването на здравето ще излезе със заповед, с която ще разпореди по-строги противоепидемични ограничения, които да влязат до края на седмицата. Това разгласи здравният министър Стойчо Кацаров в понеделник след среща на експертния съвет по епидемиология, който разиска препоръчаните в края на предходната седмица разновидности за стягане на ограниченията от основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Те най-общо плануват въвеждане на вход със зелени документи за редица обекти и мероприятия или тяхното прекъсване и ограничение.

Кацаров заяви, че е участвал единствено при започване на работната среща, на която са обсъждани новите ограничения, с цел да може решението да е напълно експертно и да не бъде упрекван в някакво политическо въздействие . По-рано Кацаров съобщи пред Българска национална телевизия, че обстановката е доста сериозна и напрегната, само че на този стадий локдаун и вечерн час не се постановат.

Изчаквателната позиция на Министерство на здравеопазването за въвеждането на по-строги ограничения идва на фона на повишаващата се заболеваемост и запълване на лечебните заведения в страната. От понеделник към този момент в цялата страна заболеваемостта е над 500 на 100 000 души. Същевременно няколко столични лечебни заведения оповестяват, че потенциалът им за лекуване на пациенти с ковид е напълнен. Стига се и до връщане и отвод да одобряват пациенти. Места се намират мъчно и се чака някой да бъде изписан или да почине, с цел да бъдат признати нови пациенти. 70-годишна жена, на която шест лечебни заведения отхвърлиха банкет преди дни, в последна сметка умря .

Екип на Нова телевизия снима със скрита камера колата за спешна помощ, транспортирала старата пациентка. Първо медиците я карат в “Пирогов” , по-късно маршрутът на колата за спешна помощ минава през ВМА, Александровска болница, Инфекциозна болница, “Токуда” и “Софиямед” и на никое място не я одобряват. Следващата спирка е някогашната окръжна болница " Света Анна " . Там пациентката е приета в болница, само че малко по-късно умира. В понеделник от “Света Анна “ споделиха, че една трета от леглата в болничното заведение са за пациенти с ковид и всичките са заети. Общо 160 са леглата за пациенти с ковид, 16 са в реанимация. Засега от болничното заведение не връщат никого, тъй като привеждат пациенти да изчакат в незабавното поделение, до момента в който се освободи място. От болничното заведение обаче споделят, че са на лимита.

От Министерството на здравеопазването отхвърлят да няма места в столичните лечебни заведения и настояват, че става въпрос за неприятна съгласуваност . Кацаров сподели, че справките, които са стигнали до него, посочили, че във всяка от посочените лечебни заведения, е имало места, само че направи ангажимента, че данните са динамични.

Кацаров заяви, че е сложил въпроса с болничните кревати пред болнични сдружения и са му дали отговор, че обстановката е напрегната и се разкриват още кревати. По думите му лечебните заведения са заявили, че могат да разкрият още кревати за пациенти с ковид, без да се постанова да стопират плановите интервенции .

Заместникът му доктор Тома Томов се срещна в понеделник с шефа на Столичната районна здравна ревизия доктор Данчо Пенчев и шефа на Центъра за незабавна здравна помощ доктор Георги Гелев , с цел да обсъдят обстановката с потенциала на лечебните заведения и проблемите при настаняване на пациенти . Пенчев и Гелев са уверили, че че към сегашния миг в столицата има свободни кревати за консервативно и интензивно лекуване на пациенти с Covid-19. Във вторник Пенчев събира шефове на лечебни заведения за възстановяване на координацията, а Кацаров ще инспектира на място изискванията в Александровска болница.

Освен това лечебни заведения и Лекарският съюз са поискали повишение цените на най-недофинансираните клинични пътеки още преди края на годината, като за задачата шефът на НЗОК би трябвало да изготви планове. Болнични шефове са изразили поддръжка за въвеждането на “зелен сертификат” за работещите в лечебните заведения, т.е. личният състав да е имунизиран, преболедувал или да се тества постоянно.

В лечебни заведения у нас сега се лекуват 6074 души, като за последното денонощие са признати нови 167 души. 1000 са новите случаи на ковид у нас през миналото денонощие или близо 18% от направените 5683 теста са позитивни.
43 са умрелите за денонощието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР