До април имаме дефицит 1,3 милиарда, като имате предвид, че

...
До април имаме дефицит 1,3 милиарда, като имате предвид, че
Коментари Харесай

Мика Зайкова: До април имаме дефицит 1,3 милиарда

До април имаме недостиг 1,3 милиарда, като имате поради, че в края на годината с парите от Плана за възобновяване похарчихме единствено 100 милиона и си намалихме изкуствено недостига. Само че би трябвало да върнем тия пари назад, да създадем плановете, също така всички планове в ПВУ желаят съфинансиране, т.е. би трябвало да дадем още малко пари. Това сподели финансистът Мика Зайкова в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Народните избраници съгласно нея нямат потенциала да решат по този начин създалите се проблеми с бюджета.

Бившият обществен министър Иван Нейков разяснява, че в случай че чакаме сформиране на държавно управление, няма да имаме бюджет.

Според него препоръчаният от служебния кабинет бюджет е най-лесният вид за народните представители. „ Министерството на финансите им сподели комбиниране от всякакви пръсти и им сподели: ето ви бюджет, само че с подобен недостиг, че никой към този момент не смее да изиска и стотинка от горната страна. Сега задачата е: ето ви бюджет, ето ви 6% недостиг - хайде в този момент режете, в случай че желаете да влизаме в еврозоната.

По думите му никоя от партиите в Народното събрание няма потенциала да направи нов бюджет, отвън Министерство на финансите.

Според него пътят за затваряне на недостига минава през финансови разноски и потребление на средствата от Европейски Съюз, а не през орязване на обществени разноски.

Бившият заместник-министър на стопанската система Димитър Маргаритов разяснява, че с по този начин оферти от служебния кабинет бюджет, вместо да се откри излаз от рецесиите, ще се влезе в серпантина на разногласия и недоизяснени параметри. „ В най-хубавия случай един възможен идващ длъжностен кабинет просто ще получи няколко положителни чека, с цел да харчи. А тъй като служебното държавно управление не е призвано да организира политики, в случай че ще се върви към това, по-добре е да се върви към правилото на финансовия автоматизъм, който работи и все още ", съобщи той.

Бюджет на страната би трябвало да бъде признат от постоянно държавно управление, без значение какъв брой време е належащо да бъде направен той, и от способен парламент.

По думите му нито страната в стопански проект, нито обществото са подготвени за шоково влизане в еврозоната в този миг. „ Защо тогава ние би трябвало да се напъваме да търсим изпилването на 3-те %, като може да се реализира рационален компромис в Народното събрание и влизането в еврозоната да стане по нов сюжет ", разяснява Маргаритов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР