До 99% съгласие по приоритетите в областта на екологията постигнаха ...

До 99% съгласие по приоритетите в областта на екологията постигнаха

99% съгласие на партиите за екологията

До 99% единодушие по приоритетите в сферата на екологията постигнаха " Продължаваме промяната " , " Българска социалистическа партия за България " , " Има подобен народ " и " Демократична България " по време на диалозите за бъдещо съдружно съглашение . Те се обединиха към тезите за преустановяване на корупционните практики, отбрана на страната ни по 16-те наказателни каузи в Европейската комисия в сферата на околната среда, непоколебим мониторинг за качеството на въздуха, отбрана на биоразнообразието, незабавен обзор на състоянието на язовирите, прекъсване за загубите на вода по водопреносната мрежа. Дискусията продължи рекордните шест и половина часа, а първоначално й Кирил Петков от " Продължаваме промяната " категорино съобщи , че занапред нататък няма да се допуска купуването на пластмасови бутики за вода, а новите служебни коли в институциите ще бъдат единствено електрически. Той дефинира корупцията в сферата като безумна и акцентира , че за ремонт на язовири се е крадяло едно към три и по този начин една трета от парите са отивали за подкупи. Значи има задоволително средства, казусът е да ги вкараме по верния метод , разяснява Петков.

Българска социалистическа партия оферира осем приоритета със 109 ограничения , които бяха показани от Атанас Костадинов, народен представител в три парламента и някогашен зам.-министър на околната среда. Той бе безапелационен , че е време за реални реформи, защото в бранша има трагични казуси . Костадинов подчертава върху рецесията във водния бранш , като предложенията му напълно залегнаха в бъдещото съдружно съглашение . Той наблегна върху потребността от цялостна реконструкция във ВиК бранша , от ръководни и законодателни промени, от възобновяване на басейновия принцип за ръководството на водите, от обединен воден орган за ръководство и от воден кодекс.

Приеха се хрумвания на социалистите за промени в сферата на биоразнообразието и подобряването на качеството на въздуха. В сферата на отпадъците бе решено да се спре нерегламентираният импорт и изхвърляне на боклуци , данъчни тласъци за съкращаване и преработване на боклук , използване на принципа " замърсителят заплаща " .

Три конкретни тематики предизвикаха спомагателни полемики сред политическите групи . Без да се постигне пълно единодушие , приключиха диалозите за извеждане на Държавната организация по горите от Министерството на земеделието и тя да мине под шапката на вицепремиер. " Агенцията по горите не може да остане под същото управление , това би трябвало да се приключи . Ако остане там, ще продължат лошите практики " , безапелационен бе Кирил Петков.

Другата изключително дискутирана тематика бе за налагане на мораториум върху застрояването по Черноморското крайбрежие. Обсъди се концепцията наистина ли първо да се плануват промени в закона за устройството му.

Третата тематика без цялостен консенсус бе за изгарянето на РДФ горивото от завода за боклуци на столицата в апаратура в Топлоелектрическа централа " София " . Спорът бе към това наистина ли въобще да се изгражда съоръжението и къде да бъде построено то.Източник: duma.bg