До 8 птици на човекЦелта е по-голяма популацияОграничаване на лова

...
До 8 птици на човекЦелта е по-голяма популацияОграничаване на лова
Коментари Харесай

Ограничават лова на гургулици - само в събота и на празници

До 8 птици на човек
Целта е по-голяма популация

Ограничаване на лова на гургулици плануват промени в Правилника за използване на Закона за лова и запазване на дивеча, които са пуснати за публично разискване от служебното държавно управление. Земеделското министерство чака мнения по предложенията до 26 юли.

В измененията се планува дните за лов на птиците да бъдат лимитирани и ловците да могат да стрелят единствено в събота и през формалните празници. Отменя се опцията за ловуване на гургулица в неделните дни. Предвидено е също и понижаване на дневния отстрел на ловджия от 10 броя на 8 броя птици.

В България ловът на гургулица се практикува повече от 120 години, като българските ловци ловуват регламентирано гургулицата, с помощта на което числеността на типа у нас е постоянна, с наклонност към нарастване през последното десетилетие. България е една от шестте страни в Европа, които имат значение за популацията на гургулицата.

Без да се засягат ползите на ловците, ще се обезпечи в дълготраен проект по-стабилна популация, давайки опция за дълготрайно практикуване на отстрел на този ловджийски тип, гласят претекстовете на препоръчаните промени. Ангажиментът на ловните сдружения и всички техни членове е освен използването на дивеча, само че и стопанисване, развъждане и предпазване на типовете. Неминуемо се чака позитивно влияние върху тяхната активност, пишат в претекстовете си вносителите от земеделското министерство.

Ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и елементарна бекасина се открива към средата на август всяка година. Дневната норма за отстрел на един ловджия до момента беше до 15 пъдпъдъка, а за всички останали, в това число гургулицата - до 10 броя. Но с измененията броят на гургулиците ще бъде понижен до 8. Ловуването се прави единствено денем, един час преди изгрев слънце и един час след залез.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР