До 8 пъти над нормата достига замърсяването на въздуха в

...
До 8 пъти над нормата достига замърсяването на въздуха в
Коментари Харесай

До 8 пъти над нормата замърсен въздух диша София: Какви болести причинява

До 8 пъти над нормата доближава замърсяването на въздуха в София.

Това регистрират учени от Софийския университет след въвеждането на пилотния план за следене качеството на въздуха посредством дронове. Допустимата централизация на фини прахови частици е 50 микрограма на кубически метър. В столицата са регистрираните от 15 до 400 микрограма на кубически метър, съобщи Кросс

Според експерти равнищата на замърсяване ежедневно варират по отношение на най-различни фактори. „ В другите елементи от годината другите местоположения имат разнообразни параметри във връзка с качеството на атмосферния въздух. В София имаме една предразположеност, по отношение на това, че самата долина е с доста характерен темперамент на избрани местоположения, които са по-податливи на замърсяване ”, сподели в ефира на Нова доцент доктор Стелиян Димитров от „ Национален център за геопространствени проучвания и технологии " в СУ.

Според Стефан Димитров от,,Airbg.info " в зимните месеци температурната инверсия застава като капак над София и другите градове от страната, които са заобиколени от планини и хълмове ”.

В София има ситуирани датчици на 22 местоположения, които всекидневно дават настоящи данни. От Столична община регистрират, че колите, камионите и рейсовете са главен фактор за замърсяване на местата с по-засилен трафик. В жилищните и по-отдалечени региони замърсяването главно се получава от битовото отопление. В тази връзка общината към този момент извърши план за замяна на старите топлоуреди на 8 000 семейства.

Теодора Полимерова от Столична община напомни, че от Общината са приели уредба за основаване на зони от ниски излъчвания във връзка с битовото отопление. От началото на идната година ограничаването за потребление на твърди горива, главно въглища и дърва, обгръща 9 централни районна. То важи за здания, ситуирани по улици, които имат топло преносна или газопреносна мрежа.

Статистиката в международен мащаб демонстрира, че всяка година има близо 2 милиона преждевременни смъртни случаи от болести, провокирани от мръсния въздух.

„ В максимален %, 29% това са сърдечно съдовите болести, на второ място е изхимичният инсулт, към този момент химично дуструктивна белодробна болест и пневмониите са на 3то и 4то място, като болести от които се усилва рискът при замърсяване на въздуха ”, сподели доцент Нина Янчева, началник катедра,,Инфекциозни заболявания ".

А с цел да избегнем рисковете за здравето, специалистите декларират, че с смяната на нашите привички, ще можем да променим и средата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР