До 60% от кредитите, отпуснати на частни компании във Великобритания

...
До 60% от кредитите, отпуснати на частни компании във Великобритания
Коментари Харесай

Би Би Си: До 60% от кредитите в помощ на бизнеса във Великобритания са били източени с престъпни схеми

До 60% от заемите, отпуснати на частни компании във Англия като част от държавните ограничения за поддръжка на стопанската система, може в никакъв случай да не бъдат върнати, съобщи Би Би Си. Според следствие на медията общата сума на загубите може да доближи 26 милиарда паунда. Голяма част от средствата са били източени от нарушители, които са основали „ кухи “ компании, единствено с цел да получат достъп до държавните помощи под формата на заеми, само че с ясното желание в никакъв случай да не връщат тези пари.

Подобни са и оценките споделени от Мег Хилиер, ръководител на Обществения комитет по одитите.

Много от въпросните компании са регистрирани на името на хора, които нямат визия, че са забъркани в незаконна скица. Един от жертвите е Марк Телинг, който споделя пред медията, че е бил „ обезпокоен до гибел “ да разбере, че фиктивно има компания, която дължи 50 000 паунда.

Престъпниците се снабдяват с персонална информация посредством фишинг известия, записват фиктивна компания и теглят заем на нейно име. Според Министерството на финансите на страната все още е имало 1,55 млн. молби за заем, като 1,26 млн. от тях са били утвърдени.  

Схемата е ориентирана особено към най-малките компании, които не могат да си обезпечат ликвидност в рецесията. По нея се отпускат заеми на стойност до 50 000 паунда, обезпечени на 100% от английската страна. Интересът към схемата е бил доста по-голям от предстоящото, като до момента са отуснати 48 милиарда паунда против планувани 26 милиарда паунда. По заемите има гратисен интервал от 10 години и гъвкави погасителни проекти.  

Още през май специалисти са коментирали, че методът, по който схемата е построена, основава доста благоприятни условия за измамници да се възползват от нея със злонамерени цели. Цял месец след стартирането на програмата е въведено ограничаване фирмите да получават единствено един подобен заеми. Националната одиторска администрация на Англия е коментирала, че в тази ситуация несъбираемите вземания ще бъдат доста повече от естествените за пазара 5%. Въпреки това огромните банки ще създадат облага от близо 1 милиарда паунда от схемата.  Толкова ще бъдат платени за лихвите по заемите от страна на страната към банките, които са отпуснали парите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР