До 6,3 милиарда кубически метра природен газ годишно може да

...
До 6,3 милиарда кубически метра природен газ годишно може да
Коментари Харесай

Черно море е румънското злато


До 6,3 милиарда кубически метра природен газ годишно може да даде на Румъния подводното поле Neptun Deep. На американската компания Exxon Mobil е предоставено да изследва тази черноморска област от името на Румъния.

Richard Tusker от Exxon Mobil Румъния заяви новината по време на конференция " Румънското председателство на Съвета на Европейски Съюз: Предизвикателства и благоприятни условия за енергийния бранш ".

Ако това бъде доказано, Румъния ще може да покрие огромна част от потребностите потребностите на вътрешния пазар, до момента в който съгласно новинарската Агенция Agerpres news, страната сега създава към 11 милиарда кубически метра природен газ.

Откриването на находище в полето Neptun Deep в Черно море дава опция на Букурещ да поддържа и " укрепи стопанската система на страната ", а в дълготраен проект - съгласно Richard Tusker- за набиране на държавни доходи и развиване на други браншове на промишлеността, по отношение на добива и оползотворяването на запасите от природен газ.

Отбеляза се, че окончателното капиталово решение от страна на американската компания към момента не е взето, само че това се чака да се случи през идващ интервал, както и приемането от страна на способените органи на страната на обновената законодателна рамка за изследователска и добивна активност за петрол и газ.

В морската зона на Румъния в Черно море са осъществени редица триизмерни изследвания и проучвателни сондажи, а сред 1980г. и 2007 година са открити 17 индустриални полета. Според изчисленията, полето Neptun Deep може да побере към 42-84 милиарда кубически метра природен газ. Обикновено Черно море, за разлика от Северно море, остава неразучена област с към 100 проучвателни сондажа спрямо 7 000 в Северно море.

В Румъния пет са дейните сдружения, а точно съветският Лукойл, Romanian Black Sea Oil & Gas SRL и OMV Petrom, ирландското Petroceltic International и американското Exxon Mobil.

By Nefeli Tzanetakou / Luly,2018, balkaneu.com

Преводът е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР