До 56 млн. лева приходи от приватизация очаква да събере

...
До 56 млн. лева приходи от приватизация очаква да събере
Коментари Харесай

София планира до 56 млн. лева от приходи от приватизация

До 56 млн. лв. доходи от приватизация чака да събере тази година Столичната общинска организация за приватизация и вложения. На пръв взор сумата е огромна, само че главната част от нея се дължи на постъпленията от продажбата на мажоритарния дял в Общинска банка. Сделката за него беше подписана в края на предходната година, само че приходът от 46 млн. лв. ще бъде регистриран през 2018 година Парите бяха сигурени от петролната компания " Инса ойл ", а формалният покупател е преднамерено основан за задачата лихтенщайнски фонд.

Това стана ясно при приемането на годишния проект за приватизация от общинската комисия по бюджет и финанси във вторник.

Приватизация

Максимум 10 млн. лв. са предстоящите приходи от продажба на общинска благосъстоятелност - най-вече дребни парцели. В листата за продажба са 189 обекта, а новите са едвам 59. През предходната година от приватизация на такива обекти са постъпили 8.42 млн. лв. или към 600 000 лв. над плануваните. Едва половината от търговете са били сполучливи.

" Тази функционалност на организацията към този момент е затихваща, защото приватизацията е краен развой ", разяснява ръководителят на стопанската комисия в общинския съвет Николай Стойнев (ГЕРБ). За това напъните на локалната власт са ориентирани към развиването на услугите, които организацията дава за поощряване на вложенията. От една страна, структурата подкрепя непознати и български компании да влагат в столицата, от друга, се пробва да улесни навлизането на локални сдружения на непознати пазари.

Инвестиции

Като триумф ръководителят на организацията Владимир Данаилов уточни предстоящата инвестиция на компанията за автомобилни чипове " Мелексис " от 75 млн. евро до 2022 година Според Данаилов сдружението, което от години има индустриална база в София, се пробва отдавна да разшири производството си несполучливо поради административни проблеми. С помощта на организацията и на локалната власт те били позволени.

Данаилов напомни, че организацията за приватизация и вложения на София има съглашение с организацията за вложения на Лондон за улеснение на българските вложения в английската столица. Интерес към опциите за бизнес там проявявали компании от разнообразни сфери на стопанската система - от ИТ компании до производителя на закуски " Софийска баница ", който желае " да прави баници в Лондон ".

Скоро ще проработи и порталът, който би трябвало да дава информация за това какви фрагменти приготвя междинното обучение и какви се търсят от фирмите в града. Вече действат карти на офис площите, на концентрацията на заетите лица и на производството в града.

Комисията по бюджет позволи и на сдружението " Софийски парцели " да разгласи търгове за продажба на свои парцели. Става въпрос за такива, в които то е съсобственик с други лица. По-голямата част от тези парцели са предлагани и преди на търг, само че без триумф. За това и от компанията не смеят да предвиждат какъв брой би бил възможният доход от продажбите. Идеята е постъпленията да се вложат в построяването на аквапарк в парк " Възраждане ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР