До 5 години затвор грозят бившия министър на здравеопазването Стойчо

...
До 5 години затвор грозят бившия министър на здравеопазването Стойчо
Коментари Харесай

До 5 години затвор грозят Кацаров заради щадящите тестове за COVID-19

До 5 години затвор грозят някогашния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров , в случай че бъдат потвърдени в съда нередности в поръчката на проби за COVID-19 за възпитаници. Това излиза наяве от известието на Специализираната прокуратура, която по-рано през днешния ден разгласи, че е образувала досъдебно произвеждане по случая.

Според обвиняването се води следствие по член 282 от Наказателния кодекс, който гласи, че длъжностно лице (каквото е някогашният министър, бел.ред.), което наруши или не извърши служебните си отговорности, или надвиши властта или правата си за да набави за себе си или за другиго полза или да аргументи другиму щета и от това могат да настъпят немаловажни нездравословни последствия, се санкционира с отнемане от независимост до пет години ".

Припомня, че инспекцията на Антикорупционната комисия започва при започване на декември предходната година по сигнал, в който се съдържат изказвания за позволени съществени нарушавания при избора на реализатори и класирането им, както и по медийни изявления, съдържащи изказвания на някогашния заместител на Кацаров - Димитър Петров . По думите му тогава е необичайно за какво проби, които костват 5-6 лева в комерсиалната мрежа са поръчани за 8,20 лева на едро. Снабдяването на учебните заведения с бързи антигенни проби беше главно изискване за връщането на учениците от горните паралелки в класните стаи при започване на декември.

Тогава от комисията оповестиха, че в хода на тяхната инспекция са събрани данни " за смяна на изискванията по процедурите на стадий сключване на контракт, след осъществена оценка и класиране на участниците ".
Бивш зам.-министър: Процедурата за пазаруването на проби за учениците беше опорочена
Процедурата за пазаруване на проби за учениците е била опорочена. Това твърди някогашният зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров....
Прочети повече
" Установено е, че избрани търговски сдружения са били толерирани и избрани доставки са били забавени, вследствие на което са били облагодетелствани компании и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерство на здравеопазването ", оповестиха при започване на годината от КПКОНПИ.

От спецпрокуратурата прецизираха през днешния ден, че са упълномощили инспекция по случая и на Агенцията за държавна финансова ревизия. Пред публицисти ръководителят на спецпрокуратурата  Валентина Маджарова  отказа да даде повече детайлности, като даже отхвърли да удостовери, че инспекцията се води против Кацаров.

" Правя уточнението, че е доста допустимо в хода на самото следствие доказателствата да насочат към друго лице, което носи отговорност. Тогава има механизъм материалите да се изпратят към друга способена прокуратура ", уточни тя.

Маджарова акцентира, че е формирано следствие на база данни за закононарушение, само че не и за авторство на това закононарушение.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР