До 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще

...
До 4 седмици държавните служители и учителите вероятно също ще
Коментари Харесай

Учителите и държавните служители със зелен сертификат до 4 седмици

До 4 седмици държавните чиновници и учителите евентуално също ще бъдат задължени да имат зелен документ. Това заяви заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров пред Нова телевизия.

Той изясни, че в актуалната заповед чиновниците в администрациите са изключени, тъй като това ще попречи да дават услуги на жителите и бизнеса.

" Има концепция да се даде гратисен период тези хора да се имунизират. В момента това се разисква на равнище министри. Идеята на МОН е да се включат и учителите " , сподели доктор Петров.

Тези, които не имат зелен документ и нарушават ограниченията, ще бъдат глобявани, сподели заместник-министърът на опазването на здравето. За физически лица санкцията е до 1000 лева

Ако има подозрение, че документът е подправен, може да се повдигне и обвиняване.

При систематични нарушавания пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се лишава правото да работят със здравен документ.

Органите, които вършат инспекциите са РЗИ, полицията и чиновници на общините.

„ Когато и ограниченията бяха меки, отново значително не се съблюдаваха. При тази обстановка контролът ще се ускори, главно ще разчитаме на полицията, защото правата на РЗИ са малки”, сподели доктор Петров.

Относно отправените запитвания за какво не се издава зелен документ на хора с доста антитела, той изясни, че мярката у нас не може да се промени, до момента в който не бъде изменена на европейско равнище.

„ Ако променим условието, ще излезе, че документът не е европейски и вкарваме ограничения без да пита. В Европейски Съюз и Съединени американски щати антителата не се признават за издаване на документ. От здравна позиция те могат да бъдат показател”, изясни доктор Петров.

Решението не може да бъде взето от министърана опазването на здравето, без да бъде предложено от специалисти, тъй като ще бъде политическо и популистко, добави той.

Относно признаването на антигенните проби за издаване на документ, заместник-министърът на опазването на здравето сподели, че смяната ще бъде въведена скоро и това зависи от „ Информационно обслужване”, които би трябвало да я създадат.

Ще се признават всички тестовеза ковид, направени след 1 декември 2020 година

Обсъжда се и издаването на документ след първата доза, защото в последните дни множеството хора си слагат имунизацията на „ Янсен “, която е еднодозова, уточни доктор Петров.

„ Зелен документ не може да се издава на хора, които имат противопоказания за имунизация. Те би трябвало да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето персонално мнение е, че тези хора би трябвало да заобикалят местата, на които има скупчване на хора”, сподели заместник-министърът.

Той съобщи, че документите са дали опция на обектите за забавление да работят.

Според него, при тези числа на заболеваемост, алтернативата е налагането на локдаун.

Заместник-здравният министър е на мнение, че евентуално огромните обекти ще сключат контракт с лабораториите и също ще вършат проби на място. Бързите антигенни проби ще костват сред 5 и 10 лева

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР