До 375 лева е еднократната помощ за покриване на най-наложителните

...
До 375 лева е еднократната помощ за покриване на най-наложителните
Коментари Харесай

Помощ Жълти стотинки за бедстващите в Роман

До 375 лв. е еднократната помощ за покриване на най-наложителните разноски от първа нужда на потърпевшите от наводнението в град Роман. Това заяви пред БНР Инна Ведър - Ценкова - заместител основен шеф на Агенцията за обществено подкрепяне.

Тя изясни, че хората, чиито домове са обходени от комисиите, са получили формуляри за кандидатстване за тази помощ. "До през вчерашния ден има 11 подадени формуляра в дирекцията за разпределяне на еднократна помощ ", сподели тя и акцентира, че допустимо най-бързо да бъдат обработени документи и хората да си получат помощите. По нормативни документи срокът е до 20 дни да се извърши анкетата ", добави тя.

"В момента сътрудниците обхождат всички адреси и допускам, че най-късно до другата седмица към този момент ще е завършено с обходите, ще се обработят документите и ще се изготвят ведомостите за погашение на помощите ".

Без градивни промени са засегнатите от наводнението постройки в град Роман. Това демонстрира първичният оглед. Две общински комисии разказват и правят оценка вредите, които са най-вече унищожена мебелировка.

Повечето от потърпевшите нямат застраховки и ще разчитат на компенсации, сподели заместник-кметът на община Роман Николинка Кътовска.

"Към момента комисията е направила оглед на всички наранени парцели в региона на бедствието като са посетени 133 жилищни здания, 4 жилищни блока и 1 индустриален обект. Констатациите на комисията са, че в огромната си част са наводнени изби и приземни етажи, като в някои от случаите е повредена и унищожена бяла техника, електроуреди и мебели, и стопанския инвентар на хората, които са в засегнатия регион. Към комисията работят, с изключение на общински чиновници и специалисти, и представители на дирекция "Социално подкрепяне ", на пожарната, спомагат и двама оценители от община Бяла Слатина ", изясни зам.-кметът Кътовска.

По думите ѝ предстоящите компенсации няма са в размер, който да покрие изцяло вредите, нито ще бъдат получен в предстоящ от всички период.

"Списъкът със засегнатите лица е квалифициран и още през вчерашния ден е предаден в дирекция "Социално подкрепяне ", с цел да може да бъдат осъществени анкетите по правилника, след което да бъдат открити хората, които дават отговор на условията за подкрепяне ", добави Николинка Кътовска.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР