До 31 октомври 2017 български ученици могат да кандидатстват за

...
До 31 октомври 2017 български ученици могат да кандидатстват за
Коментари Харесай

Дават стипендии на ученици за едногодишно обучение в САЩ



До 31 октомври 2017 български възпитаници могат да аплайват за обменна стратегия Кенеди Лугар (YES - Youth exchange and study), предоставяща стипендии за едногодишен престой и образование в Съединените щати. Програмата е ориентирана към възпитаници от 9 и 10 клас (родени сред 01 януари 2001 и 15 юли 2003) с знания по британски език и се финансира напълно от Държавния департамент на Съединени американски щати. Стипендията покрива разноските по превоз, настаняване и образование. Ученици с увреждания също могат да аплайват, като за тях има разширени възрастови критерии (от 8 до 12 клас - родени сред 15 февруари 200 и 15 юли 2003), също по този начин приспособени проби и спомагателна поддръжка.

Повече за стратегия YES

Обменната стратегия за възпитаници Кенеди Лугар (YES) е учредена от Американския конгрес през октомври 2002 като отговор на събитията от 11 септември 2001. Програмата дава стипендии на гимназисти от страни от Източна, Югоизточна Европа и Евразия, които да прекарат една академична година в Съединени американски щати. Учениците живеят в приемно семейство, посещават приблизително учебно заведение и се ангажират с действия, посредством които научават повече за Американското общество и неговите полезности. Същевременно те са и посланици на личната си просвета, споделяйки българския език и обичаи измежду американската общественост.

Програмата се осъществя в България от 2009 година и до момента 55 ученика са минали сполучливо през нея. Към момента 10 ученика учат и живеят в разнообразни американски щати, а още единадесет стипендии ще бъдат раздадени в границите на тазгодишното издание.

„ Програмата ми даде опция да бъда част от едно огромно и заедно семейство, да осъществявам концепциите си и да съм потребна за обществото “ споделя Назмие Мустафа, участничка в програмата през 2015-2016 и координатор на YES общността в Българиа

Кандидатстване

Кандидатстването за програмата е изцяло гратис, като искащите следва да попълнят електронен апликационна форма в период до 31 октомври 2017. Формулярът е наличен на следният адрес (https://ais.americancouncils.org/yes). Комисия по асортимент ще прегледа получените кандидатури и ще селектира полуфиналистите през ноември-декември 2017. Те ще преминат през в допълнение изявление и тест за притежаване на британски език, ще би трябвало да напишат есе и да попълнят по-дълга форма за кандидатстване. Един възпитаник може да подаде единствено една електронна кандидатура и да взе участие единствено в едно изявление.

Програма YES се управлява от Американски съвет за интернационално обучение - клон България. За повече информация посетете уеб страницата на организацията (http://ac-see.org/new/yesbulgaria/) или се свържете с нейни представители на емаил [email protected] или телефони 0877 333 013 и 0879 930 228.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР